U KBC-u Split rođene četvorke; takva trudnoća događa se jednom u desetak godina

02.06.2022.

14:45

Autor: V.G./Hina/HRT

Rodilište

Rodilište

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U splitskom KBC-u u srijedu su rođene četvorke, dvije djevojčice i dva dječaka, porod je prošao dobro, o njima sada brinu neonatolozi i pedijatri, a u Klinici za ženske bolesti i porode kazali su četvrtak kako se takva trudnoća dogodi jednom u desetak godina.

Četvorke koje je rodila 29-godišnja Splićanka, porođene su u 31. tjednu trudnoće carskim rezom koji je bio planiran, svaki plod je imao svoju posteljicu, a trudnoću i porođaj vodio je doktor Marko Vulić. Sretna majka još se oporavlja na intenzivnoj njezi.

- Četverojajčana trudnoća bila je najbolja varijanta za djecu. Težili su između 1.400 i 1.500 grama, a brigu o njima vode naši neonatolozi i pedijatri te imaju svu moguću skrb, izjavio je Marko Dražen Mimica, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

Rekao je kako se takva trudnoća dogodi jednom u desetak godina te se prisjetio kako je prije dvadesetak godina radio na sličnom slučaju.

- Mi kao vrsta nismo predviđeni da rađamo četiri djeteta pa su te trudnoće od početka rizične i trebaju se posebno nadgledati, u skladu sa svim što medicina danas pruža. Dok medicina nije bila razvijena, u ovakvoj trudnoći djeca ne bi preživjela, rekao je Mimica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!