Jedan od najskupljih vrtića, poskupio još više

22.09.2021.

07:00

Autor: V.K./Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Konavlima cijena vrtića najviša u državi

U Konavlima cijena vrtića najviša u državi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Val poskupljenja, koji je pogodio čitavu Hrvatsku, nije zaobišao ni jug zemlje, a njega su naročito osjetila obitelji s malom djecom. Naime, općina Konavle donijela je odluku o poskupljenju cijene vrtića sa 650 na 800 kuna po djetetu. Dok u vodstvu općine ističu da je riječ o nužnim mjerama, roditelji ne kriju nezadovoljstvo, naglašavajući kako su i do sada plaćali ponajviše cijene vrtića u čitavoj Hrvatskoj. Počeli su s prikupljanjem potpisa za peticiju, tražeći da se takva odluka poništi. 

Cijena vrtića u Konavlima i dosad je sa 650 kuna po djetetu bila među najvišima u državi. Odlukom Općinskoga vijeća, dodatno je porasla za 150 kuna. 

- Nismo vjerovali da će Općinsko vijeće, u kojem sjede redom mladi ljudi s obiteljima, dići ruku za ovako sramotnu odluku, govori Andro Sukno, predstavnik inicijative roditelja u Konavlima.

Načelnik općine Konavle Božo Lasić nije bio u mogućnosti izići pred kameru, ali ova je mjera, kaže, nužna.

- Do poskupljenja cijene vrtića je došlo uslijed nemogućnosti Općine Konavle, našeg osnivača, da servisira potrebe vrtića u onome obimu, kao što je to bilo do sada, rekla je Jadranka Trojanović, ravnateljica Dječjih vrtića Konavle.

Roditelji su ogorčeni. Traže sastanak s načelnikom, ali i pokoje objašnjenje.

- Gospodin načelnik se u medijima stalno poziva na ekonomsku cijenu vrtića, koja je inače najskuplja u okruženju, a ona iznosi 2300 kn. Kada taj iznos pomnožimo s brojem djece koja su upisana u vrtić, dobijemo cifru od 11 milijuna kuna, a općina već kaže da izdvaja 12 milijuna kuna za vrtiće, tako da se tu pojavljuje razlika od milijun kuna, istaknuo je Andro Sukno, predstavnik inicijative roditelja u Konavlima.

Peticijom za ukidanje odluke o poskupljenju u samo jedan dan prikupljeno je više od 400 potpisa. Roditelji konavoskih mališana od ove borbe, kažu, neće lako odustati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!