U Kopačkom ritu zimuje 81 vrsta ptica, njih više od 35.000

02.02.2022.

15:51

Autor: HRT/Hina

U Kopačkom ritu prebrojano više od 35.000 ptica i 81 vrsta

U Kopačkom ritu prebrojano više od 35.000 ptica i 81 vrsta

Foto: - / Shutterstock

Rezultati ovogodišnjeg zimskog prebrojavanja ptica na području Javne ustanove (JU) Parka prirode Kopački rit i područja rijeke Dunav sjeverno od Kopačkog rita, pokazali su da ondje obitava više od 35 tisuća ptica zimovalica, od čega je utvrđena 81 ptičja vrsta.

Ovaj je podatak iznio ravnatelj JU Kopački rit Tomislav Bogdanović na osječkom Pravnom fakultetu gdje su u povodu obilježavanja Međunarodnog dana vlažnih i močvarnih staništa, predstavljeni rezultati zimskog prebrojavanja ptica močvarica.

Na području Kopačkog rita prebrojano je 34.400 ptica dok je prebrojavanje rađeno i na područjima o kojima JU PP Kopački rit skrbi, a to je područje Dunava sjeverno od Parka i tu je prebrojano 950 ptica, precizirao je Bogdanović. Broj prebrojenih ptica pokazuje da smo u uzlaznom trendu i da možemo biti zadovoljni stanjem ornitofaune u ovom trenutku, dodao je.

Brojnost ptica govori je li s ekosustavom sve u redu

Ističe da su ptice izuzetno značajni indikatori stanja okoliša, one su migratorni organizmi i vrlo lako na primjeru ptičje populacije možemo pratiti trendove i prilike u okolišu.

Zimsko prebrojavanje 2022. uspješno je provedeno tijekom cijelog siječnja vodenim i kopnenim putem na području Parka prirode Kopački rit te na NATURA 2000 području Dunav sjeverno od Kopačkog rita. Uslijed niskih siječanjskih temperatura, većina vodenih površina su bile zaleđene pa su velike koncentracije ptica zatečene na oranicama te na rijekama Dunavu i Dravi.

Broj ptica prebrojavao se i na još 20 lokacija na području Osječko-baranjske županije, kazala je stručna savjetnica županijske Javne ustanove za zaštitu prirode Željka Vrebac, na kojima su ukupno prebrojane još 22.944 ptice.

- Obišli smo ribnjake u Donjem Miholjcu na koje se naslanja i posebni ornitološki rezervat, obišli smo ribnjake kod Našica, Grudnjak i Našičku breznicu, Petrijevačke ribnjake i ribnjake u Popovcu u Baranji, rekla je Vrebac. Dodala je da je najviše primjećeno ptica stanarica patki, sivih i velikih bijelih čaplji, a od zimovalica jedinke malog i velikog ronca, patke batoglavice.

U prebrojavanju su pomagali i članovi Hrvatskog društva za zaštitu ptica čiji je suradnik na projektima Adrijan Tomik rekao da su prosjeci u proteklih nekoliko godina pokazivali brojke od 150 do 170 tisuća jedinki ptica na razini Hrvatske.

Mislav Barić voditelj projekata u Udruzi za zaštitu prirode Zeleni Osijek istaknuo je da su vlažna staništa u nestajanju pod utjecajem djelovanja čovjeka i klimatskih promjena. Upozorio je da to znači ugrozu za više od 19 tisuća biljnih i životinjskih vrsta te dodao kako je na našem području srednjeg Podunavlja u posljednjih stotinu godina nestalo više od 80 posto vlažnih staništa.

Na osječkom Pravnom fakultetu već godinu dana djeluje Zelena pravna klinika, najnovija ustrojbena jedinica tog fakulteta, koja pruža obrazovanje studentima iz područja zaštite prirode i okoliša, te pruža pravnu pomoć građanima i osobama oko ekoloških pitanja i problema, pojasnio je njezin voditelj Rajko Odobaša.


Upozorio je da je u posljednjih 50 godina nestalo 35 posto registriranih vlažnih staništa u svijetu i to tri puta bržim tempom nego što se uništavaju šume. Štete su neizmjerne jer su vlažna staništa jedna od najvažnijih za preživljavanje, izvor su krajobrazne i biološke raznolikosti te na čuvaju od poplava, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!