U Koprivnici 20. županijsko natjecanje u oranju

27.08.2022.

18:47

Autor: M.M./HRT/Hina

Natjecanje u oranju

Natjecanje u oranju

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

U Koprivnici je u subotu održano 20. natjecanje u oranju Koprivničko-križevačke županije, a na poljoprivrednim površinama uz Podravsku magistralu natjecalo se 12 poljoprivrednika raspoređenih u tri kategorije.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak izjavio je prije natjecanja kako su zbog cjelokupne situacije u svijetu, poljoprivreda i proizvodnja hrane, uz energetiku, trenutno najvažnije teme. Sada do izražaja dolazi potreba svake zemlje da proizvede dovoljno poljoprivrednih proizvoda za svoje potrebe, dodao je.

Natjecatelje je bodrila i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić. Istaknula je kako se ta tvrtka ove godine više no ikada prije, oslanja na domaću poljoprivredu i sirovine koje dolaze s Podravkinih i poljoprivrednih parcela svojih kooperanata.

Nakon što su suci iz Karlovačke, Međimurske i Krapinsko zagorske županije pažljivo pratili natjecanje i razgledali izorane brazde, u kategoriji oranja plugom premetnjakom najboljim je proglašen Josip Martinović iz koprivničkog prigradskog naselja Štaglinca.

A, najspretniji u kategoriji pluga ravnjaka bio Saša Višak iz Kalnika, koji je Hrvatsku proteklih godina predstavljao i na Svjetskim natjecanjima u oranju u Velikoj Britaniji, Keniji i SAD-u.

Dvoje natjecatelja oralo je oldtimer traktorima, a prvo mjesto pripalo je Blažu Tomijeku s križevačkog područja.

Svi oni sudjelovat će na državnom natjecanju koje će se 7. i 8. listopada ove godine održati u Prelogu u Međimurskoj županiji.

Koprivničko-križevačka županija jedina je u Hrvatskoj u kojoj se ovo natjecanje održava već 20. put budući da ni tijekom vije pandemijske godine nije bilo odgađano. I ovogodišnje 20. jubilarno županijsko natjecanje u oranju privuklo je mnoštvo posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!