U Koprivnici zahvaljujući solarima ne razmišljaju o zatvaranju bazena

17.08.2022.

06:53

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT

Sva proizvedena energija potroši se za bazene

Sva proizvedena energija potroši se za bazene

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok u nekim gradovima zbog velikog povećanja cijena energenata planiraju i zatvaranje bazena, u Koprivnici zasad ne razmišljaju o tome. Prije dvije godine na krovištu bazena postavljena je sunčana elektrana pa su uštede energije i zbog toga znatne.

Još 2020. godine na krov gradskih bazena Cerine u Koprivnici postavljena je sunčana elektrana. Sva proizvedena energija potroši se za bazene.   


- Tih 125 kilovata snage instalirane na krovu proizvedu 345 tisuća kuna uštede na nivou te dvije i pol godine koliko je postavljena, odnosno 440 megavata sati, što je smanjilo ugljični dioksid za sto tona, kaže Narcis Dergez, voditelj Sektora investicija, GKP Komunalac, Koprivnica.


Jedan je to od razloga zbog čega se na koprivničkim bazenima ne brinu o skupim energentima. Vrijeme korone, kada su imali smanjene prihode, iskoristili su za investicije kojima se štedi energija. 


- To je zamjena postojeće stolarije ekonomičnijom novom kako bi smanjili taj gubitak toplinske energije. Poradili smo i na sustavu dizalica topline i sad vodu grijemo iz vlastitih resursa, a isto tako razmišljamo o tome da se taj sustav dizalica topline dalje nadogradi, ističe Sonja Šafar, voditeljica Gradskih bazena Cerine.


Zamijenili su i crpke za filtriranje vode i na tome za polovicu smanjili troškove. Sve investicije kojima se smanjuju troškovi energije financirali iz vlastitih izvora i gradskog proračuna. U planu su i nova ulaganja i gradnja vanjskih bazena. 


- Mi smo u izradi idejnog projekta vanjskih bazena u suradnji s gradom i jednom tvrtkom iz Ivanić grada, nekakvi pozitivni pomaci se sigurno događaju, kaže Šafar.


Do izgradnje vanjskih bazena, građani uz ulaznicu od 18 kuna za sat boravka, sigurno mogu uživati u gradskim bazenima i atraktivnim sadržajima bez obzira na visoke cijene energenata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!