U Međimurju kupci sami mogu ubrati jagode

21.05.2023.

07:00

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Kupci sami beru jagode

Kupci sami beru jagode

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Vlasnici najvećeg nasada jagoda u Međimurju, onog u Vratišincu, već treću godinu svojim kupcima pružaju mogućnost da si željenu količinu jagoda uberu sami i plate 30 posto manje od redovite cijene. Unatoč kiši, kupaca berača ima i ovih dana jer, kažu, nema ništa ljepše nego kad si omiljeno voće ubereš sam.

Na površini od jednoga hektara nalazi se 35 tisuća grmova jagoda. Među njima u svakom trenutku i po desetak kupaca berača. 

Prije ulaska u nasad, kupcima se objasne pravila.

- Kad ljudi dođu mi ih prvo uvedemo u red, pokažemo im kako se jagode beru, a beru se s peteljkom i beru se i male i velike, po redu Znaju si i preko 100 kila nabrati, objašnjava tehnologinja Simona Murković.

Kupaca berača ima iz svih dijelova Međimurja, a nerijetko dođu i iz obližnje Slovenije. 

Većina plodova zdrava je i lijepa, ali višednevne su oborine počele ostavljati tragove.

- Glavna bolest jagoda je botritis koji se razvija pri uvjetima visoke vlage, kao što je trenutno slučaj. I naravno tu su gubici. No ako se odradi sve što treba u tehnološkom smislu, može se očekivati pozitivan rezultat, rekao je direktor Zoran Lovrek.

U nasadu je i agrometeorološka postaja preko koje se svakih pola sata dobivaju aktualni podaci.

- Mi na ovoj stanici u plasteniku mjerimo temperaturu u plasteniku, u zoni biljke, relativnu vlagu zraka, vlagu lista i vlagu tla, Lovrek objašnjava.

Međimurske jagode svoje kupce ne traže daleko. Čak 90 posto proda ih se na području Međimurske županije. Iako berba uglavnom završava u svibnju, ove će godine, zbog premalo sunca, trajati do polovice lipnja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!