Život u domu umirovljenika

01.10.2022.

17:15

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Dom umirovljenika

Dom umirovljenika

Foto: HTV / HRT

U Neretvanskoj dolini sve je veća potražnja starijih osoba za smještajem u domovima za starije i nemoćne pa ih više od sto red čeka i nekoliko godina. Naša je ekipa posjetila one koji imaju tu sreću, pa možemo reći i privilegij, da su dočekali svoj red i smješteni su na sigurno.


U neretvanskoj dolini djeluju tri doma za starije i nemoćne - jedan javni i dva privatna. Mjesečna cijena smještaja u privatnim domovima na ovom području kreće se do 6000 kuna.

- Sin mi je došao raditi kao arhivist u Metković i onda poveo i mene da budemo blizu, kaže Stane Orešković, Konavle.

- Povezaniji smo zbog mosta s mnoštvom ljudi, želja nam je u skoroj budućnosti pružiti ljudima uslugu dnevnog boravka, kaže Anica Majić, vlasnica i njegovateljica.

Potražnja je sve veća za javnim domom, koji je ipak jeftiniji zbog državne subvencije. Prosječna cijena boravka iznosi 3500 kuna, a na ovom području samo je jedan.

- Oko 105 zahtjeva imamo a područja dubrovačke županije i šire. U planu je širenje smještajnih kapaciteta i za starije osobe i osobe s invaliditetom, kaže Vjekoslava Soldo, ravnateljica Doma za odrasle i rehabilitaciju Metković.

Trenutačno je u domovima na području Neretve smješteno 55 štićenika. Za one koji nisu imali privilegij smještaja postoje usluge dnevnog boravka koje se provode i u Pločama - gdje ne postoji dom za starije.

- Imamo potrebe, nažalost čeka se na državne domove preko dvije godine, čak i više, kaže Slavenka Mušan, udruga Dnevni boravak, Ploče.

- I da pokušamo napraviti što god je u našoj moći da, normalno njima olakšamo život u trećoj životnoj dobi, kaže Danijel Štula, pročelnik, Grad Ploče.

Jer oni za svoju sreću i zadovoljstvo ne traže mnogo.

- Jednu ljudsku riječ, a to je staricama jako, jako važno, kaže Danica Zovko, Metković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!