U Novoj Gradiški otkriven spomenik Toši Proeskom

23.10.2021.

22:53

Autor: Silvio Stilinović/Dnevnik/B.A./HRT

Spomenik Toši Proeskom

Spomenik Toši Proeskom

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

U Novoj Gradiški otkriven je spomenik Toši Proeskom - omiljenom pjevaču koji je smrtno stradao na autocesti kod tog grada prije 14 godina. Na svečanosti su - uz domaćina - bili veleposlanik Sjeverne Makedonije te gradonačelnik Kruševa. Ideja i odluka o izradi kamenog kipa potekla je od uglednog hrvatskog poduzetnika.

Spomenik velikom makedonskom pjevaču otkriven je na šetnici slavnih Novogradiščana uz Grigora Viteza, Ivu Štivičića, Miru Gavrana. 14 je godina od pogibije Toše Proeskog.


- Možda ćemo osjećati sjetu još neko određeno vrijeme, još neki trenutak, međutim, nakon ovoga opet ćemo se svi zagrliti i opet ćemo se ići dalje. Jer život ide dalje, poručio je gradonačelnik Vinko Grgić.


Ideja o izradi kipa potekla je od poduzetnika Đure Horvata. On ga je i otkrio zajedno s gradonačelnicima Nove Gradiške i Kruševa te veleposlanikom Sjeverne Makedonije.


- Neka spomenik bude na pravom mjestu, dostupan svima, jer nas je Toše zadužio, i preko makedonskog naroda, s kojim mi radimo dugo godina, na području ekologije, zaštite voda, rekao je donator Horvat.


Iz Kruševa, gdje je vječno počivalište Toše Proeskog, dolazi još jedan prijedlog.


- Predložit ćemo suradnju na nekoliko područja, što znači rast i razvoj dvaju gradova. Zajedno nastavljamo misiju našega Toše Todora Proeskog, rekao je gradonačelnik Kruševa Tome Hristovski.


- Njegova pjesma i ideja bila je iznad svega univerzalna - ideja ljubavi i mira, koja je postala vječnost, rekao je Njegova ekselencija Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u RH.


Kameni kip djelo je kipara Slavka Bunića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!