U općini Sopje mlade obitelji nastoje zadržati poticajnim mjerama i ulaganjima

23.01.2023.

11:02

Autor: Melita Homa/Dnevnik/HRT/R.S.

Demografija

Demografija

Foto: HTV / HRT

Manja ruralna mjesta već se godinama bore s iseljavanjem. U općini Sopje nedaleko od Slatine neprestano ulažu u infrastrukturu i poticajne mjere kako bi zadržali mlade obitelji, potaknuli otvaranje radnih mjesta, ali i svima osigurali bolje uvjete života. Uz poljoprivredu, svoju budućnost vide i u ruralnom turizmu.


Iz naraštaja u naraštaj sve je manje djece u školskim klupama. Problem je to koji ne muči samo manje sredine. No prije 30-tak godina u Sopju bilo ih je puno više. Mlade obitelji nastoje zadržati poticajnim mjerama.


- Stoga smo među prvima u Republici Hrvatskoj otvorili natječaj, odnosno pomoć pri kupnji ili obnove prve nekretnine za mlade obitelji do 35 godina, tako da taj program imamo već pet godina i dosta je dobar odaziv, za HRT rekao je Berislav Androš, načelnik općine Sopje.


Među onima koji su odlučili iskoristiti više mjera koje su im bile na raspolaganju su supružnici Šantak. To im je pomoglo u podizanju obiteljske kuće.


- Kad su se radili projekti ja sam imao troje djece, odnosno dvoje, pa onda plus jedno i onda kad smo već bili u gradnji došle su blizanke, tako da je sama općina ona je uskočila kasnije sa svojim programom za mlade obitelji, kazao je Tomislav Šantak, poduzetnik. 


- Ja sam od svog djetinjstva ovdje, nisam otišla u grad, zato što volim selo i ne bi nikad mijenjala grad za selo, dodala je Tomislavova supruga, Marina Šantak


Tomislav je i poduzetnik koji širi posao, pa će mu dobro doći i poticajne mjere za poslovni razvoj. Odrastanje djece u seoskoj sredini vide kao savršenu kombinaciju.


- Da se nadam da će naša djeca školovati što više, to bolje i nadam se da će bar netko od njih ostati u našoj općini ili okolici, istaknuo je Šantak. 


 Uz poljoprivredu, svoju budućnost vide i u ruralnom turizmu


Kako je riječ o ruralnom kraju, u Općini Sopje imaju oko 300 registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i preko četiri tisuće hektara obradivih površina u državnom vlasništvu. Veliki sustav natapanja projekt je kojim se iznimno ponose.


- Jedan od najbitnijih u povijesti općine Sopje. Radi se o potencijalu od 1280 hektara navodnjavanih površina. Imajući u vidu da su godine sve nepredvidivije, ili su kišne, ili previše sušne sustav navodnjavanja je pun pogodak, rekao je Androš. 


- Zemlju obrađujemo preko 60 hektara, oko 60 imamo u sustavu navodnjavanja. Pomoglo nam je dosta, možemo imati posebne usjeve koje prije nismo mogli imati radi suše, teže nicanje, dosta smanjeni urodi, kazao je Dragan Zvonar, vlasnik OPG-a iz Vaške.


Želja je ovdašnjih ljudi povezati poljoprivredu i turizam jer imaju resurse za to. Prelijepu prirodu uz Dravu i mnoštvo OPG-ova. Taj put odavno je prepoznala Pustara Višnjica, koja neprestano ulaže u turističke sadržaje oživljavajući i svoju povijesnu baštinu. Proglašeni su i europskom destinacijom izvrsnosti.


- Mi smo obnovili te djelatnosti, tome dodali ruralni turizam, tome dodali na jedan način koncept za manje razvijena područja širom cijele Europe. Sretni smo što smo preživjeli ove krizne godine Covida-19 i da se turizam vraća na Višnjicu, istaknula je Ksenija Plantak, suvlasnica Pustare Višnjica.


Danas imaju stotinjak kreveta, a najčešći su im obiteljski posjeti. Gosti mogu uživati u konjima, prelijepoj prirodi, ekološkim proizvodima iz njihovog vrta i domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova. Putokaz je to kojim putem mogu krenuti i manji iznajmljivači kako bi privukli goste u taj živopisni kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!