U Osijeku održana akcija čišćenja okoliša

20.05.2023.

20:12

Autor: Hrvoje Šimunović/Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Akcija čišćenja okoliša

Akcija čišćenja okoliša

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Akcijom čišćenja okoliša u Osijeku nastavljen je projekt Jutarnjeg lista "Od izvora do mora", kojim se promiče zaštita našega vodnog bogatstva i upozorava na iznimno štetno odlaganje otpada u prirodi. U skupljanju ambalažnog otpada sudjelovali su brojni volonteri i članovi udruga, a akcija će se nastaviti i u drugim našim gradovima.

Kada bismo redovito promišljali o svojim postupcima, vjerojatno bismo imali čišći okoliš. 

Provedbi aktivnih okolišnih politika pridonose i različite akcije, poput ove u kojoj su se osječke udruge i volonteri udružili u čišćenju zapadnoga dijela grada.

- Došao sam malo pomoći da se raščisti ovo odlagalište koje ne bi trebalo biti odlagalište smeća. Lijepe zelene površine neka ostanu lijepe zelene površine, svime ljepše i oku, a i duši, govori volonter Viktor.

Zajedničkim se snagama može mnogo, posebice kada je riječ o uljepšavanju grada koji je ujedno odraz navika njegovih stanovnika.

 - Nama bi trebalo biti svima važno da što više vodimo brigu o okolišu i o mjestu u kojem živimo i mislim da će ovo potaknuti i ostale građane našeg grada, naše županije da vode više računa o prostoru u kojem borave i kojem žive, objašnjava Milan Jukić, voditelj Udruge Neovisnost.

- Sve kreće od pojedinaca, znači, cijeli krugi samim time ako mi kao osobe ne brinemo o okolišu u kojem živimo, kako očekujemo da će netko drugi, kaže volonterka Barbara.

Ovakve su akcije primjeri lokalnog djelovanja u rješavanju globalnih problema, u ovome slučaju, klimatskih promjena. 

 - Svih tih deponija je sve puno manje i manje zato što, evo, svjedoci smo da u blizini imamo reciklažno dvorište koje je Unikom otvorio i svijest građana se iznimno mijenja, pojašnjava Marko Eljuga, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Retfala.

Osijek se tako našao među 28 hrvatskih gradova koji su se prijavili za sudjelovanje u ovome projektu. 

- Zahvaljujem svima koji su se odazvali danas akciji. Ono što možemo reći je da je Osijek uredan i čist grad, pa je trebalo i bilo izuzetno teško naći lokaciju gdje bi mogli prikupljati smeće, ali, evo, našli smo, skupili su se građani i, evo još jednom, pohvaljujem ovu akciju i Grad Osijek će se svake godine odazvati, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

U akciji čišćenja "Od izvora do mora" Osječani su prikupili 1.350 kilograma otpada. Tako su napravili mjesta za sadnju novoga drveća, ali i opravdali titulu hrvatskoga eko-cityja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!