U Osijeku zbog vrućina i suše noću zalijevaju gradske parkove

18.08.2022.

12:35

Autor: Marin Ćurić/T.V./Dnevnik/HRT

U Osijeku zbog vrućina i suše noću zalijevaju gradske parkove i cvjetnjake

U Osijeku zbog vrućina i suše noću zalijevaju gradske parkove i cvjetnjake

Foto: HTV / HRT

Cijeli svijet bori se s nezapamćenim sušama. Prema prognozama, ova godina mogla bi biti najsuša u posljednjih pola tisućljeća. Zbog izostanka oborina - problemi i u Hrvatskoj. Osječka ekipa HTV-a provela je noć s radnicima komunalnog poduzeća koji zbog vrućina i suše noću zalijevaju gradske parkove i cvjetnjake. 

Nepregledni drvoredi, mnogo cvijeća, milijuni četvornih metara travnjaka dobivaju prijeko potrebnu vodu. Ovo ljeto UNIKOM prvi put zalijeva dvjema cisternama.

- Jedna je oko 6 tisuća litara, druga 800 litara. Imamo noćnu smjenu, znači dvije ekipe po dvije osobe. Ja bih tu napomenuo da drveće zalijevamo na 68 lokacija, grmlje na preko 18, ruže na 4 lokacije, rekao je Igor Pandžić, direktor UNIKOM-a.

Struka kaže, najveći problem izazvali su sušna zima i proljeće, a ne ljeto. Zemlja zato nije natopljena, a podzemne vode vrlo su niske. Stoljetna stabla već sada odbacuju lišće i pripremaju se za jesen.

- Da bi se stablo spasilo i preživjelo odbacuje lišće. Što više lista, to više isparavanja vode, pa se štiti na taj način da žuti i odbacuje lišće, objašnjava Jure Smajlić, voditelj RJ Zelenilo, UNIKOM.

Ne šteti im samo suša - tu su i gradsko onečišćenje i zimsko soljenje. Nedostatak vlage biljke različito podnose.

- Celtisi, odnosno koprivići, naši javori i kesteni, vrlo dobro za sada podnose ove uvjete tako da pokušavamo što više saditi njih, kaže Smajlić.

Samo prošle godine posađeno je 600 stabala, pretprošle također toliko. Još trebaju prihranu i redovito zalijevanje. Sutra ponovno ispočetka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!