U Pakracu je održan sajam tradicije, gastronomije, viteških igara

15.10.2022.

22:45

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT

"Slavonski banovac" - 13. sajam tradicije, gastronomije, viteških igara

"Slavonski banovac" - 13. sajam tradicije, gastronomije, viteških igara

Foto: Dnevnik / HRT

U Pakracu je mnoge goste danas privukao "Slavonski banovac" - 13. sajam tradicije, gastronomije, viteških igara. Naziv je dobio po prvom hrvatskom novcu tiskanom u 13. stoljeću upravo u Pakracu, a baš je prema banovcu nastala i naša današnja valuta - kuna.

I dok naša današnja kuna uskoro odlazi u povijest, u ovoj pakračkoj srednjovjekovnoj kovnici njezina preteča - Slavonski banovac sigurno će se još dugo kovati. Barem jednom godišnje.

- Stotinjak metara iza nas bila je prva hrvatska kovnica novca, banovca od srebra i u 6 godina istraživanja smo došli korak bliže otkrivanju prave lokacije te kovnice, rekao je Krešimir Vacek, arheolog Muzeja grada Pakraca.

Po Slavonskom banovcu i pakrački je sajam turizma i ruralnog razvoja dobio ime, a duga je u ovome gradu i tradicija sajmovanja.

- Krajem 18. st. ovdje bila obitelj Janković, na zahtjev grofa kralj je Pakrac proglasio trgovačkim gradom,rekla je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Sada jedanput godišnje Slavonski banovac pokazuje svu svoju raskoš. Od viteških igara na kojima sudjeluju mnoga povijesna društva do sajma domaćih proizvoda i gastronomije na kojoj se iskazuju obrtnici, braniteljske udruge, nacionalne manjine. U srednjovjekovnoj kuhinji Kod veprove glave, primjerice, delicije su poput mesa i ribe na vatri te kmetske kaše.

- Tu su prilagođeni jelovnici, prema srednjovjekovnim recepturama nama ne bi bilo ukusno, ali temelj je srednjovjekovni, rekao je Stjepan Benković, predsjednik Povijesnog društva Pakrac-Lipik.

A ove sprave za mučenje podsjećaju da se to doba nije bez razloga zvalo "mračni srednji vijek".

Do kasnih večernjih sati trajat će Slavonski banovac s kojega sigurno nitko neće otići ni ravnodušan, ni gladan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!