U Parku prirode Učka sakupljene četiri tone odbačenih autoguma

09.12.2021.

15:50

Autor: HRT/Hina/J.L.

Park prirode Učka

Park prirode Učka

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

U ekološkoj akciji u Parku prirode Učka, održanoj uoči Međunarodnog dana planina 11. prosinca, sakupljene su gotovo četiri ton odbačenih automobilskih guma koje su potom odvezene na recikliranje, priopćeno je iz PP Učka.

Park prirode organizirao je ekološku akciju prikupljanja iskorištenih, starih automobilskih guma, koje su odbačene duboko u šumama Učke i na širem području Parka.

Služba čuvara prirode Javne ustanove Parka prirode nekoliko je mjeseci prikupljala odbačene gume, često i na teško pristupačnim lokacijama. Tijekom akcije prikupljene su gotovo četiri tone guma, koje su iz odvezene na reciklažu tehnološkim postupkom.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina je održivi turizam, a jedan od ciljeva je promicanje zaštite krajolika i njegove bioraznolikosti.

Hrvatske planine, među kojima je i Učka, jedinstvene su u svijetu, jer ih karakterizira velika bioraznolikost na relativno malom području. S obzirom na sve veći utjecaj čovjeka na prirodu, važno je sačuvati planine i ne ostavljati tragove u prirodi.

Iz Parka prirode Učka ističu da automobilskim gumama nije mjesto u prirodi, da su one veliki zagađivači i negativno utječu na okoliš.

Za razgradnju jedne gume potrebno je 50 do 80 godina, a dobrim dijelom su od umjetnog materijala, kemijskih dodataka i punila, pa njihovom razgradnjom toksični materijali završavaju u tlu, što može negativno utjecati na vode krškoga podzemlja Učke.

Iskorištene gume svatko može besplatno predati tvrtkama koje se bave prijemom i reciklažom starih guma.

Recikliranje guma smatra se ekološki prihvatljivim, jer se proizvodi sirovina koju je moguće ponovno koristiti za proizvodnju novih proizvoda, poput gumenih podloga, sportskih terena, građevinskih materijala..

Tako se čuvaju prirodni resursi i smanjuje negativan utjecaj na okoliš, priopćeno je iz Parka prirode Učka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!