Podzemni labirint Cerovačkih špilja otvara vrata za posjetitelje

14.06.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/Dnevnik/P.F./HRT

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje

Foto: Dnevnik / HRT

Cerovačke špilje na južnom dijelu Parka prirode Velebit već četiri godine uređuju se europskim novcem. Izgrađen je centar izvrsnosti i znanstveni centar. U blizini su kanjon Zrmanje i vrelo Une, biseri koje domaći ljudi i turisti još nisu dovoljno prepoznali. U podzemni labirint posjetitelji će moći od 1. srpnja.


U utrobi zemlje, čudnovatom krškom podzemlju, je oko 5 °C, dok je vani više od 30 °C. Idealno za sve one koji ne vole vrućine.

Cerovačke špilje otkrivene su davne 1913. godine i od tada pa do danas, ovaj najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj, imao je svoje uspone i padove. U blizini je špilja tzv. Centar izvrsnosti. Zdanje za turiste, ali i za znanstvenike, arheologe, speleologe.

- Ovdje vidimo ostatke iz kasnog brončanog doba kada se u špilji najintenzivnije živjelo, objasnila je znanstvena suradnica u Institutu za arheologiju Andrea Kudelić.

- Gore je nađen novi špiljski sustav, jedan od najvećih u Europi, mislim najveći. Ima oko 60 kilometara tunela, kanala, prostorija, rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Gračački kraj je osiromašen i raseljen te od ove turističke investicije mnogo očekuje.

Turistički vodič Tomislav Šarić vratio se iz inozemstva.

- Posljednju godinu i pol bio sam u Njemačkoj i godinu u Austriji. Sad sam opet tu i drago mi je da sam tu. Jedva sam dočekao da se ovo ponovno napravi, izjavio je Šarić.

- Cijene ulaznice su formirane od 40 do 90 kuna ovisno o posjetiteljima koji dolaze, naveo je ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban.

U špiljama gornjim i donjim može se lutati tri sata. Suveniri će se prodavati ovdje, kao i rukotvorine i domaća hrana. Špiljski ukrasi ne smiju se dirati.

- U našim špiljama rast je procijenjen 25 godina za 1 milimetar, rekao je turistički vodič Šarić.

Vodiči kažu da se, primjerice, u najvećoj dvorani, tzv. Katedrali, s obzirom na vjeru posjetitelja, vide sveci. Ima tu još i obrisa Djeda Mraza, kamenih svatova, sove, odnosno, mačke, ovisno o mašti i oku promatrača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!