U Puli otvoreno prenoćište za beskućnike

07.02.2023.

18:15

Autor: Hina/HRT

U Puli otvoreno prenoćište za beskućnike

U Puli otvoreno prenoćište za beskućnike

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Puli je u utorak otvoreno prvo prenoćište za beskućnike "Rachem", a gradonačelnik Filip Zoričić tom je prigodom rekao kako mu je to najemotivniji trenutak otkako obnaša dužnost gradonačelnika te je čestitao svima uključenima u taj plemeniti projekt.

Otvorenje prenoćišta Rachem pokrenula je Udruga Institut Pula, čija je predsjednica Varja Bastiančić istaknula kako će raditi svaki dan u godini od 19 do 7 sati, a za početak mogu primiti 18 osoba jer imaju 13 postelja i pet rezervnih ležajeva.

Zoričić im je zahvalio što je Pula dobila prvo prenoćište u koje mogu doći i muškarci i žene bez ijednog dokumenta ili kakvog ispunjenog uvjeta te tu provesti noć na suhom i toplom.

- Uz Prihvatilište za beskućnike, koje vodi Gradsko društvo Crvenog križa, naš grad sada dobiva i mjesto u kojem će se moći prespavati bez prethodnih procedura, dobiti topli obrok te u njemu boraviti do sedam sati ujutro. Ovo je izvrstan primjer kako trebaju funkcionirati jedinica lokalne samouprave i neprofitni sektor, a zajednica time dobiva novu potrebnu uslugu u zajednici, rekao je na prigodnoj svečanosti pulski gradonačelnik.

Dodao je kako se nada da će što manje Puljanki i Puljana trebati takav oblik pomoći.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov izrazila je zadovoljstvo što je Pula dobila jedinstveno prenoćište koje će omogućiti najugroženijim građanima topli krevet i obrok te ih makar nakratko maknuti s ceste.

- Ovime Pula postaje grad primjer jer u cijeloj Hrvatskoj nema ovakvog tipa prenoćišta, gdje se uđe bez uputnice, bez preporuke i bez osobne iskaznice. Jedini je kriterij da osoba nije agresivna prema osoblju i drugim korisnicima, rekla je Sokolov. Dodala je kako je prenoćište i svojevrsni nastavak na stambenu zajednicu koju također provodi Udruga Institut Pula.

- Stambeno zbrinjavanje beskućnika jedno je od prioritetnih područja Grada Pule te se provođenjem projekta 'Rachem' Udruge Institut poboljšavaju smještajni uvjeti za beskućnike s ciljem smanjenja socijalne isključenosti i pružanja podrške u integraciji i uključivanju u život zajednice, istaknuli su iz pulske gradske uprave.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!