Kokošvaroš - kokošiji grad u Rakovom potoku

29.04.2023.

11:01

Autor: Nika Jelavić/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Kokošvaroš - farma za ekološki uzgoj peradi u Rakovu potoku

Kokošvaroš - farma za ekološki uzgoj peradi u Rakovu potoku

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U Galeriji Bernardo Bernardi trenutno se može pogledati izložba Kokošvaroš. 

Kokošvaroš je farma za ekološki uzgoj peradi u Rakovu potoku, malom naselju u blizini Samobora, prema mnogočemu drukčija od drugih. Vlasnik farme kokoši angažirao je dizajnere i arhitekte da mu pomognu izgraditi kokošinjac u kojem će njegove koke biti najsretnije. Dom je ovo kokoši nesilica, ali ne služi samo za proizvodnju jaja nego ima i turističko-edukativnu funkciju.

- Kolege iz tvrtke SKROZ, arhitekti su napravili jedan urbanistički plan za te kokošinjce, tako da zapravo postoji cijeli grad s trgovima i ulicama. Po tome je zapravo specifično. I onda kad se već napravio takav jedan grad, njega je trebalo i brendirati, dati im neko ime i vizualni identitet, tako da smo zapravo osmislili naziv kokošvaroš da bismo dali naznaku da se radi o gradu za koke, rekla je Maša Vukmanović, dizajnerica.

Tako je ovaj grad u kojem kokoši žive prirodnim načinom života, bez stresa dobio vizualni identitet - grb, zastave, putokaze, gradske ulice i trgove.

- Trebalo je napraviti jedan vizualni identitet koji će biti privlačan ne samo odraslima, nego i djeci i u toliko se razlikuje zapravo, cijeli proces projektiranja nas i arhitekata zato što su arhitekti projektirali za kokoši, a mi smo projektirali za ljude. Tako da, osim toga napravljena je zapravo i cijela ambalaža, pakiranje, to je bio jedan projekt, a na kraju krajeva proizvode se jaja koja se trebaju prodati, tako da i to trebalo napraviti malo drugačije od standarda, kaže.

A cijeli taj ekološki uzgoj nosi sa sobom i određena pravila. Moralo se stvoriti mjesto gdje su nesilice odvojene od ostalih kokoši, ali i gdje su mladi pilići.

- Napravio se jedan pileći vrtić, pa je tu za ove starije piliće jedan međunarodni college. Tako da smo zapravo napravili i te zabavne momente u svemu tome, ističe.

Izložbom Kokošvaroš želi se pokazati kako ovaj projekt živi i dalje, više od pet godina od njegova nastanka.

Izložba je i hommage jedinstvenom arhitektonsko-dizajnerskom projektu i ljudima koji stoje iza prvog kokošjeg grada u Hrvatskoj.

- To je jedan projekt koji je vrlo prepoznat. Dobio je niz arhitektonskih i dizajnerskih nagrada, tako da je još uvijek jednako privlačan kao i na početku, pa bilo ga je zapravo ideja pokazati ponovo onima koji ga nisu vidjeli.

Kokošvaroš je vrlo originalan cjeloviti projekt koji se dokazao kako u praksi znači u Rakovom potoku gdje i postoji, a pokazao se zapravo i nizom priznanja koja dobiva otkad je sagrađen i otkad zapravo je počeo djelovati, rekla je Ksenija Foretić.

A zašto je Kokošvaroš idealan upravo u galeriji Bernardo Bernardi - zato što ujedinjuje arhitekturu i dizajn.

- Istovremeno ujedinjuje i ekologiju i edukaciju, a zapravo je zanimljivo da je ova zgrada isto tako u kojoj se nalazi galerija zapravo savršen spoj arhitekture i dizajna. Nekako mi se činilo da je zapravo idealno da takav jedan projekt koji se dokazao kvalitetom postavimo upravo ovdje, zaključila je Foretić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!