U Ravnim kotarima gdje vukova prije nikad nije bilo, zaklano gotovo cijelo stado

27.08.2023.

21:11

Autor: HRT/IMS/Dnevnik/Edi Škovrlj

Vrućine ili narav grabežljivca, dovele su do novog pokolja ovaca. Ovaj put u Ravnim kotarima, selu Galovcu, gdje vukova prije nikad nije bilo. Vuk je zaklao gotovo cijelo stado i to usred bijela dana.

Najočajniji u Ravnim kotarima danas je Denis Burčul. Ostao je gotovo bez cijeloga stada ovaca.

- 15 mrtvih 3 naklane i 3 su ostale i to je to, rekao je Denis Burčul, Galovac.

Naklanim ovcama također nema spasa pa će ukupna bilanca vučjeg pohoda biti 18 mrtvih ovaca.

- Za mene je ta šteta neprocjenjiva jer se bavim seoskim turizmom i te sam janjce imao za ponudu gostima, dodaje.

Denis ima 3 hektara ograđenog pašnjaka. Međutim vuk je pronašao način da dođe do ovaca. Jednu po jednu kako je sustizao tako je i ubijao.

- Jedan vuk ne bi uspio sam, sigurno ih je bilo više, smatra.

Vuk ili više njih preskočili su ogradu i upali među stado.

- Ja sam nekada lovio i znam čitati tragove. Vidite, tu je slomljena drača koja je suha i tu smo našli dlaku, tu su upali.

Denisova ograda na mjestima je niža za pola metra od jednog metra i osamdeset centimetara propisane visine. Je li to pomoglo vuku i on se pita strahujući da će zbog toga ostati i bez odštete.

- Ja bih je poklonio državi, te su oštete minimalne, kaže.

- Vuk je ubio i ovoga ovna teškoga oko 100 kilograma. Da ga je vlasnik prodavao, za njega bi dobio najmanje 300 eura, izvijestio je Edi Škovrlj.

Prije nekoliko godina vuk je Denisu zaklao još 5 ovaca. U ovom dijelu Ravnih kotara kaže, vukova nikad nije bilo.

- Vuk u biti ovdje nije autohtona životinja, to je država Hrvatska ili tko već ubacili prije 5-6 godina i ovo je drugo klanje mojih ovaca, ističe.

Poznato je stoljećima da vuk s ovcom nešto ima. Ostaje za vidjeti hoće li država pronaći bolji odnos s uzgajivačima, jer kad je već odlučila štititi vuka, da bolje zaštiti i čovjeka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!