U Rijeci postavljena skulptura "Budućnost" - dar prijateljskog Daliana

29.12.2021.

16:53

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Rijeci postavljena skulptura "Budućnost"

U Rijeci postavljena skulptura "Budućnost"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U riječkom parku Pomerio postavljena je skulptura Budućnost. Dar je to prijateljskoga kineskoga grada Daliana Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.


 Zbog pandemije je zakasnila godinu dana, ali sada je svoje mjesto našla u parku Pomerio. Preko petsto kilograma teška skulptura Budućnost, izrađena u kombinaciji kositra i bronce, otkrivena je uz pomoć mališana iz riječkog vrtića Vidrice.

- Budućnost predstavlja dječaka iz Daliana i djevojčicu iz Rijeke koji kreću zajedno na plažu, a i Dalian i Tijeka su obalni gradovi pa ova skulptura ima element školjke i nogometnu loptu jer je Dalian poznat po nogometu, a hrvatska nogometna reprezentacija pri svjetskom vrhu, rekla je Sandra Krpan, zamjenica riječkoga gradonačelnika.

Skulptura je simbol prijateljstva dvaju gradova koje je sklopljeno prije 15 godina. Uspostavu prijateljske suradnje potpisao je tadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel.

- U ovih 15-ak godina smo imali uspješnu razmjenu ljudi i ideja, gospodarstva malo manje, ali vjerujem da će i to prije svega kroz luku biti definirano, rekao je Vojko Obersnel, bivši riječki gradonačelnik.

Grad Dalian najjužnija je luka sjeveroistočne Kine te sveučilišno, kulturno, industrijsko i turističko središte, s oko 7 milijuna stanovnika. Skulptura iz Daliana došla je u povodu titule Europske prijestolnice kulture koju je Rijeka nosila 2020. Čestitke Rijeci na tituli pismom su uputili gradonačelnik Daliana te kinesko veleposlanstvo.

- U proteklih 15 godina ova dva grada ostvarila su česte razmjene i plodnu suradnju u području gospodarstva, trgovina, luke, turizma i obrazovanja što je promoviralo odnose dviju zemalja i unapređivalo prijateljstvo dvaju naroda. Kinesko veleposlanstvo u hrvatskoj spremno je i dalje igrati ulogu mosta u ovom procesu, rekla je Dijana Jelušić, savjetnica za poslove protokola Grada Rijeke.

Uz Dalian, Rijeka je prijatelj s još dva kineska grada - Čingdaom i Ningbom, koji ukupno imaju više od 20 milijuna stanovnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!