17:30 / 14.06.2021.

Autor: Marko Percan/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

U Rovinju se jedrilo na starinski način

Arca Adriatica u Rovinju

Arca Adriatica u Rovinju

Foto: HTV / HRT

Protekloga vikenda u Rovinju se jedrilo na starinski način. Na Arci Adriatici, jedinstvenoj morskoj manifestaciji, već 15 godina plove tradicijske barke s oglavnim i latinskim jedrom. 

Jedrilo se ovako još u 14. i 15. stoljeću. Gajete, gucevi, pasare i batane u gradu sv. Eufemije.

- Imamo više od 20 barki koje su došle iz Istarske i Primorsko goranske županije, kaže Nives Giuricin, predsjednica Udruge Kuća o batani.

Neke od ovih dama stare su i stotinjak godina. Vidjeti ih kako i dalje paraju valove, poseban je doživljaj.

Oglavno jedro pak, napravljeno je od platna. U prošlosti je svaka rovinjska obitelj na njemu isticala svoje znakove i simbole.

Ovakav način plovidbe nestao je 60-ih godina prošloga stoljeća, pojavom prvih izvanbrodskih Tomosovih motora koji su se proizvodili u obližnjem Kopru.

- Kad su ga počeli krajem 50-ih uvoziti, vidjeli su da je baš idealan za batanu, rekao je Marino Budicin, začetnik ideje muzeja batane.

Umijeće jedrenja polako je palo u zaborav. Upravo je zato, prije 15 godina, pokrenuta Rovinjska regata.

- Trudimo se zadržat tu vještinu, pa u tom smjeru ide i naša nova aktivnost da upišemo tradicijsko jedrenje u registar nacionalne nematerijalne kulturne baštine, objašnjava Tamara Nikolić Đerić, stručna suradnica u Ekomuzeju batana.

Ne kaže se bez razloga da su Rovinjani "gente di mare" - ljudi od mora. Koje na valovima, kroz bonace i nevere uvijek prati zagovor njihove Sv. Eufemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!