Turistička ruta po šibenskim tvrđavama

30.03.2021.

07:23

Autor: Ana Bralić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Šibenska ruta po tvrđavama

Šibenska ruta po tvrđavama

Foto: Ana Bralić/Regionalni denvnik/IMS / HRT

U sklopu europskog projekta uređenja unutrašnjosti tvrđave svetog Mihovila - osmišljena je i nova turistička ruta. Nastala u suradnji šibenske udruge turističkih vodiča i Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik - javnosti će otkriti mnoge zanimljive povijesne detalje.

Galerija
Šibenska ruta po tvrđavama, Foto: Ana Bralić/Regionalni denvnik/IMS/HRT
Šibenska ruta po tvrđavama, Foto: Ana Bralić/Regionalni denvnik/IMS/HRTŠibenska ruta po tvrđavama, Foto: Ana Bralić/Regionalni denvnik/IMS/HRTŠibenska ruta po tvrđavama, Foto: Ana Bralić/Regionalni denvnik/IMS/HRT

Šibenik je poznat po svojim tvrđavama, nezaobilazna su one meta svih turista i putnika-namjernika. No, tek rijetki znaju koliko vrijedne baštine krije uže središte grada.

- Kad se spuštaš od tvrđava prema moru, kad malo se ide obalom, ti bedemi se povremeno naziru, ta kruništa se naziru, mala kula ovdje, mala kula ondje. A nisu samo tvrđave jedine fortifikacije u Šibeniku, jedini ostaci koje imamo, govori Josip Pavić, Odjel za kulturno-povijesnu baštinu JU Tvrđava kulture Šibenik.

Jer, bio je Šibenik strateški važan u doba mletačke vladavine. Izdana je u Carigradu svojedobno zapovijed - Šibenik mora pasti! Znale su Osmanlije - imaju tada izlaz na more i Veneciju na dlanu! Pa se Šibenik dodatno obrambeno utvrđivao. 

- Mislim da je upravo ova priča s rutom pokazala koliko mi zapravo imamo toga za ponuditi. Evo, i sama sam se danas iznenadila mnogim stvarima koje sam čula na ovoj ruti, znači imamo izvanredne vodiče koji su zaista dali veliki trud da istraže, da pronađu te male zanimljive detalje koji čine pravu priču pričom, a imamo i apsolutno bogatu baštinu, naglašava Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica projekta, JU Tvrđava kulture Šibenik.

Koja, kada se na zanimljiv način prezentira, javnosti predstavlja segment po segment burne povijesti grada.

- Ja sam uvjerena da naši sugrađani koji godinama žive u Šibeniku, koji su rođeni u Šibeniku, sa 100-postotnom sigurnošću mogu garantirati da će proći dijelovima kojima možda nikad nisu prošli i možda će čak vidjeti neke stvari za koje nisu znali, ističe Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik.

Jer prelistali su se brojni dokumenti, istražili razni izvori kako bi se zaokružila priča o fortifikacijskoj baštini Šibenika. Koja krije jedinstvene primjerke na hrvatskoj obali Jadrana, poput dvostrukih bedema u Docu. Nova turistička ruta osmišljena je u sklopu europskog projekta FORTITUDE koji Šibenik provodi zajedno s još 4 grada.

- Dakle 5 tvrđava je uključeno u projekt i svih 5 tvrđava u sklopu projekta će doživjeti značajna ulaganja u svojim unutrašnjostima, u smislu uređenja i opremanja, rekla je Vrljević Šarić.

Sve kako bi kulturno-turistička ponuda bila što sadržajnija. 

- Ali ovo je jedan dobar pothvat kojim će se djeca baš malo trgnuti, naglasila je Marijana Kovačević iz Sikirevaca.

Trideset bicikala podijeljeno je učenicima trećih razreda jer u vožnji mogu biti samostalni. Priču planiraju nastaviti i idućih godina jer zdrave se navike uče od malena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!