U Splitu najdivnija i najtužnija premijera

31.05.2021.

11:45

Autor: Mariola Milardović Perić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Kukci... zaustavljena priča"

"Kukci... zaustavljena priča"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U splitskom HNK-u premijerno je izvedena predstava "Kukci... zaustavljena priča" - posljednji projekt prerano umrlog umjetnika Saše Anočića, koji je iznenada preminuo tri tjedna prije premijere. Unatoč velikom gubitku, glumci su odlučili predstavu dovesti do kraja, kao hommage Saši Anočiću.

Emocijama nabijenu premijeru zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Najdivnija i najtužnija premijera - tri tjedna prije nego što je njegovo posljednje djelo ugledalo svjetlo dana, Saša Anočić zauvijek nas je napustio. Veliki glumac, redatelj, još veći čovjek, i baš zbog toga, koliko god je bilo teško, glumci su se ujedinili i dovršili ono što je Anočić započeo - predstavu "Kukci .. završena priča".


- Mislim da je ta iskra koju je zapalio ostala među nama i mi smo se oko nje okupili , i čini mi se da uvijek kad netko od asistenata nešto kaže i nasmije se, čujem njegov smijeh, rekao je glumac Pere Eranović.

- On je bio dobar, veliki čovjek. Prenio je na nas tu energiju i mi smo to nastavili, glumica Ana Marija Veselčić.


Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek 'Iz života kukaca', točno 100 godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, publiku vodi u izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od ljudi. Vođen redateljevom nevidljivom rukom i duhom ansambl je završio priču o kukcima.


- Mi smo ako ansambl nastojali ispoštovati njegov rukopis, istaknuo je Mijo Jurišić.


Ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić jako je ponosna na ansambl.


- I mislim da bi i Saša bio ponosan na njih, dodala je Vujčić.


Kažu da glumci na svakoj predstavi ostave dio sebe na pozornici, a ovoj i više od toga jer premijera predstave "Kukci.. završena priča " nije bila obična premijera - to je dug dramskog ansambla splitskog kazališta, zahvala i posveta Saši Anočiću, velikom čovjeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!