U Splitu održani Dani volonterstva i solidarnosti

20.05.2023.

17:39

Autor: Karmen Šore/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Humanitarno-prodajna manifestacija

Humanitarno-prodajna manifestacija

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Splitu je održana tradicionalna manifestacija Dani volonterstva i solidarnosti, koju 26. godinu organizira Regionalni volonterski centar Udruge "Mi" - Split. Koliko je volontiranje važno za napredak društva, pokazali su volonteri iz 30-ak udruga koji su podržali tu humanitarno-prodajnu manifestaciju. 

Volontirajući ne pomažemo samo drugima, nego i sebi, posvjedočit će svatko tko je barem jednom poklonio svoje vrijeme, znanje i vještine.

- Cilj ovog događaja je promocija volonterstva, promocija solidarnosti, ali i prikupljanje za jednu organizaciju u potrebi. Ove godine to je Udruga "Spektar". Prikupljamo za logopedsku opremu za njihove korisnike, korisnici su djeca s teškoćama iz autističnog spektra, objašnjava Antonia Matković Puljek, voditeljica Regionalnog volonterskog centra Udruge "Mi" – Split.

- Kupnjom ovog vibrafona ubrzava se proces terapije te djeci kojoj je potrebna pomoć pri artikulaciji, ispravljanju određenih govornih glasova s pomoću ovih vibrafona terapija traje kraće te samim time izlaze iz terapije i omogućava se ulazak nove djece u terapiju, opisuje Marina Carević, potpredsjednica Udruge "Spektar".

Ovom događaju u splitskom Đardinu odazvalo se tridesetak udruga i ustanova.

- Drago mi je vidjeti puno mladih lica, srednjih škola, osnovnih škola. Doduše, volontiranje treba početi od malih nogu jer kada dajete nešto za opće dobro, osjećate se puno bolje, kaže Vesna Golemac iz Udruge "Autizam 365".

Tako misle i djeca iz školskih volonterskih klubova.

- Pomažemo prodati naše proizvode koje smo napravili. Ove majice, ove šalice, ogrlice i ove tanjuriće također, kaže Ivana Burić iz volonterskog kluba Osnovne škole Lučac iz Splita.

A najčešće pomažu oni koji i sami nemaju previše.

Volonteri imaju važnu ulogu u društvu, radeći za njegovu dobrobit i napredak. Vidimo ih kad se događaju poplave, potresi, ratovi, no danas smo ih vidjeli i ovdje, među nama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!