U spomen na sina plivanjem povezuje otoke

16.02.2022.

08:25

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Domagoj Jakopović Ribafish

Domagoj Jakopović Ribafish

Foto: HRT / HRT

Ususret svečanoj dodjeli priznanja "Ponos Hrvatske", koja će se održati 1. ožujka na Prisavlju, emisija "Dobro jutro, Hrvatska" svakoga dana objavljuje reportažu o jednom od dobitnika. Ove ih je godine 12.

Profesor geografije, novinar, bloger, gastronom. Domagoj Jakopović Ribafish već treću godinu plivanjem povezuje hrvatske otoke. RokOtok njegov je plivačko-edukativan projekt posvećen prerano preminulom sinu Roku koji mu je na morskim avanturama najveća snaga.

- RokOtok je priča o jednom obećanju oca koji je svom djetetu, kao što svi roditelji puno previše obećavaju, obećao da će obići cijeli svijet skupa. Da će obići sve hrvatske županije i da će otići na sve nastanjene hrvatske otoke. Nažalost, to se nije uspjelo ostvariti i nakon, godinu dana nakon tragedije sam došao na nekakvu ideju da ustvari ja ostvarim to obećanje - kaže Domagoj Jakopović Ribafish.

U spomen na sina Roka plivanjem je odlučio povezati hrvatske otoke.

- Ali ne samo da se pliva od otoka do otoka, svih 50 nastanjenih hrvatskih otoka, nego da pokušamo napraviti nešto dobro sa svom tom generacijom današnjom koja je previše opsjednuta ekranima, s mobitelima, s televizijama, s videima, sa svim tim igricama. Da im pružimo da tri sata nekakve zabave, veselja, smijanja, kupanja, igranja, ali bez ekrana - naglašava.

Avantura je to podijeljena u tri faze. Najprije je Ribafish plivao i osvajao otoke od Dubrovnika do Splita. Zatim su na red došli šibenski i zadarski otoci, a treća faza tek slijedi.

- Svaka faza je imala svojih 17 otoka. Nekad je bilo 100 kilometara, drugi put je bilo 50 kilometara, i sad će biti nekih 70 kilometara za plivanje. Nadam se da će rame i tijelo izdržati, psiha je tu. Volim to reći često kad ljudi dođu plivati sa mnom i onda odustanu na pola jer su to dosta velike udaljenosti i dosta grozne dubine, da ustvari Rok pliva sa mnom i da smo dvojica pa da zato imam toliko snage - objašnjava Ribafish.

Dok mu se hrabri plivači priključuju u morskim avanturama, djeca ih veselo dočekuju na obali. A onda slijedi prava zabava.

- Djeca dođu na doček, dogovorimo se par dana prije gdje ćemo doplivati, i onda obavezno je skakanje u more, što je viši mol, to je veća sreća za klince. Onda me pokušavaju potopiti, što nije lako jer sam stari prekaljeni morž i onda se malo igramo, zezamo, sjednemo na obalu i ja krećem s predavanjima - kaže.

Po struci profesor geografije, Ribafish dijeli svoje znanje i djeci govori o ekologiji, problemima plastike, čistoći mora, morskim strujama.

- Gdje smo sjedili uvijek netko baci nekakav otpadak, i onda su tu spremljene već vreće za smeće, rukavice. Klinci moraju počistiti sve to da bi naravno ucjenom, kako se to uvijek radi s klincima, da bi onda dobili svoje poklone. Pokloni su tematski, ekološki, i jako sam ponosan na geografsku kartu Hrvatske samo s otocima. Dakle djeca dobiju tu kartu i dobiju flomaster i onda moraju skupiti sve otoke. Znači nekakav interaktivni album sa sličicama.

Plivanje je prekrasna terapija. Čuva zdravlje, stimulira mišiće, opušta um i dobro djeluje na psihu, zaključuje Ribafish.

U trenutku kad je htio odustati od svega, kad mu se nije više ništa dalo, kad je mislio, kaže, da je život nepravedan i da treba samo odustati, probuditi se u nekoj drugoj inkarnaciji, došla mu je na pamet ta ideja o RokOtoku. Upoznao je, kaže divnih ljudi.

- Moram pozdraviti sve te male ljude koji su me potapšali, koji su donirali nešto za tu akciju. Cilj mi je da se svako dijete i svaki roditelj pronađu u nekom sportu, da sat, dva dnevno nekako izdvoji za sebe i da stvarno radi na svom tijelu što će naravno se odraziti i na psihu - poručuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!