U starom zanatu pokušava naći poslovnu nišu

27.01.2023.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

U starom zanatu pokušava naći poslovnu nišu

U starom zanatu pokušava naći poslovnu nišu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve je više onih onih koji u starim zanatima pokušavaju naći poslovnu nišu. Jednog od takvih obrtnika pronašli smo u Požeškom kraju. Zaljubljenik je u drvo kao materijal od kojih stvara uporabne predmete s posebnom, rustičnom patinom. Posebna specijalnost mu je recikliranje starih i odbačenih hrastovih bačvi kojima uz puno mašte daje potpuno novi izgled.

U maloj radionici Hrvoja Matokovića iz Drškovaca ova jedinstvena tekstura orahovine dobit će uskoro novi sjaj. Podatan je to i zahvalan materijal kojemu nije teško udahnuti život i originalnu namjenu - posluživanje pečenja, sireva, suhomesnatih slavonskih delicija.

- Ona je uvijek ravna, nema ljuljanja i hit je ne samo u Hrvastkoj već i okolo baš posluživanje hrane na takvim daskama, istaknuo je.

Drvo se tretira potpuno ekološki pa su glavni kupci ugostitelji, ali i svi oni koji žele imati nešto posebno. Svaki ovaj drveni pladanj ručno je obrađen i drugačiji od ostalih. No prava ljubav ovog majstora svog zanata leži u recikliranju starih hrastovih bačvi. A kako živi u vinarskom kraju - sirovine ima dovoljno.

- Sve je iskoristivo - obruči, duge. Ostaju tek mali komadi u konačnoj obradi koje isto zbrinjavamo - dajemo ostatke za odlagu, hoblovinu ljudima za piliće, znači ne bacamo ništa, kaže.

Pa ovisno o dimenziji bačve - stvara ove jedinstvene vrtne garniture, rustikalne police, sve s finom patinom starine.

Duge zimske mjesece koristi za njihovu izradu jer sezona prodaje uskoro počinje.

- Sezona kreće u proljeće što se tiče bačvi, kupuju ljudi za opremanje kuća za odmor, podruma vinskih, pecala si sređuju i svugdje su to vrlo dekorativni komadi, objašnjava Hrvoje Matoković.

Iako se obradom drva bavi dugo, prije tri godine odlučio je hobi pretvoriti u ozbiljan posao od kojega može živjeti. I dosad kaže - nije požalio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!