Lignjolov u Sutivanu: Vaganje ulova bio je vrhunac dana

09.11.2022.

09:25

Autor: Tatjana Lisičin/More/HRT/R.S.

Lignjolov na Sutivanu

Lignjolov na Sutivanu

Foto: MORE / HTV

U Sutivanu na Braču održao se lignjolov u kojem su sudjelovale 32 ekipe, među njima je bilo i domaćih i stranih državljana. Najbolji dio dana bilo je vaganje ulovljene lignje i proglašenje pobjednika, a pobjeda je ove godina otišla u ruke Njemačkoj. 

Suncem okupana Sutivanska riva najljepša je kada odjekuje vedrinom, humorom i očekivanjima. A očekivanja od lignjolova bila su različita. 


- Rekli su mi da je ovdje riba veća nego na Jarunu pa su me pozvali i odmah sam dao crtu i gas na Brač, za HRT-ovu emisiju More rekao je Ivan Janković iz Zagreba. 


- Danas je ovako lijepo vrijeme, trebalo bi se pokazati dobro pa ćemo vidjeti što će donijeti večer, dodao je Ivo Matas iz Supetara. 


- Ovo je četvrti lignjolov, ovaj put sam za odabranu ekipe uzeo brod i planiram prvu lignju uloviti, istaknuo je Ranko Blažević, gradonačelnik Općine Sutivan. 


- To je jedan poseban osjećaj, jedan poseban adrenalin koji se osjeti pri ulovu lignje i uvijek te vraća da dođeš opet. Stvarno nešto posebno i neusporedivo s ičim, kazao je Petar Anibalović iz Sportsko ribolovnog kluba Kalamuc, Sutivan. 

Početak je bio žestok, sudjelovale su 32 ekipe i svi su žurili zauzeti najbolju poziciju. Najbolji ribari dobro znaju u ovo doba godine lignja je još duboko, voli hladnije more, a s dolaskom zime približava se površini. Što dublje baciti peškafondo trudili su se i stari i mladi, domaći, a na jednom brodu, pod brižnim okom skipera Vlade Vladislavića, i turisti. Izazov je bio veliki.


- Pokušavam uloviti lignju, još nema nijedne, ali ja sam marljiv. Nikad ih nisam lovio, ali nije važno. Sunce je, more je divno, sve je savršeno, svoje dojmove podijelio je Erhard Grosnigg iz Beča.


- Ja sam kuhar, bilo bi super da napravimo na grilu i roštilju, ali što ću. Umoran sam, nisam još u top formi, ali dobro je, rekao je Max Stiegel iz Beča. 


Tri sata ekipe su lovile lignje. Jedni iz ruke, drugi sa štapom, usidreni, ili niz kurenat, koristili su sve tehnike.


- A najveća tehnika je strpljenje, morate biti strpljivi i morate biti dugo na moru, morate voljeti more, istaknuo je Vlado iz Sutivana. 


- I ne treba se žuriti nego polako sve i lignja će doći, dodao je Ivica Gospodnetić iz Supetara. 


Dok je Ivica strpljivo čekao svoj ulov, sutivanski đaci završavali su šest metara dug drveni model sutivanske luke.


-  Ovo je naša lijepa riva, tu su kuće, a ovo je naš kampanel s mačkom, rekao je Mijo Vrgoč


- Ovo je sunčani sat, ovo su Kavanjinovi dvori, a ovo je mali mul i tu dolaze ribari, dodala je Gabriela Rakela


Maketu je u Sutivan donio Pepe Kalafot, graditelj brodova i legendarni pučki pjevač koji gotovo četiri desetljeća radi i s djecom. Napravio je do sada i makete Hvara, Visa, Milne i svoje Komiže.


- Drago mi je da radim s djecom jer je s djecom uvijek užitak raditi,  je da mene zaboli glava, ali to je ono što vrijedi, kazao je Ante Božanić, Pepe Kalofot. 


U Sutivan su zbog djece iz Rijeke došli i brodomaketari. 


- Cilj ovoga svega je život mjesta i nakon sezone, kada ljudi misle da smo mi svi zaspali, a mi i dalje živimo svoj život, istaknula je Tončica Tonšić, direktorica TZ Sutivan.


Vaganje ulova bio je vrhunac dana i sve je zanimalo tko je najbolji. Mjerilo se, zbrajalo i zapisivalo.


Ekipa turista na vaganje je donijela lignju i pol, polovicu je pojelo neko spretno morsko stvorenje. Načelnik opet nije ništa ulovio, probat će i dogodine. Zagrepčanin Ivan i Supetranin Ivo s ekipom i s ukupno 600 grama ulova osvojili su drugo mjesto. Zlatna medalja za lignju od 444 grama, najveću ulovljenu, ide u Njemačku.


- Nevjerojatno je to, prvi put sam na ovakvoj fešti, nisam nikad lovio lignje, a sad postajem veliki zaljubljenik u to. Bilo je nevjerojatno, rekao je Andreas Hemmerling iz Leipziga. 


Ulovljene lignje odmah su bile vješto pripremljene i poslužene, a Sutivanjani su pokazali kakav život vode - miran i jednostavan, ispunjen radom i veseljem, a idućem lignjolovu i druženju već se raduju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!