U tijeku obnova kulturno-povijesnog spomenika - kurije Normann

13.08.2022.

07:00

Autor: Ana Vulić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Obnova kurije

Obnova kurije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U tijeku je obnova bizovačkog najvrednijeg kulturno-povijesnog spomenika graditeljske baštine - kurije Normann - i to radi stvaranja kulturno-turističkog prostora. Radovi obuhvaćaju izgradnju ograde, postavljanje keramike i bojenje stolarije. Obnova je najvećim dijelom financirana europskim novcem. 


Ljetnikovac grofa Normanna, izgrađen 1830., danas je sjedište općinske uprave, a sljedeće proljeće postat će kulturno središte Bizovca.

- Posebno me raduje to što će se ovdje naći jedna moderna knjižnica, galerija, etno zbirka, Muzej narodne nošnje i još neki drugi sadržaji koji će činiti život nama svima ugodniji ovdje u Bizovcu, a isto tako i turistima koji dolaze u naše mjesto, rekao je Srećko Vuković, načelnik općine Bizovac.

No, tih je turista za sada vrlo malo jer nedostaju smještajni kapaciteti. Zato se europski novac ulaže u Bizovac.

Stolarija i zidovi restaurirani su kako bi se očuvao izvorni oblik bizovačke kurije, a prilikom obnove grofovih prostorija "izronila" je i jedna posebna atrakcija. 

- Prije nekoliko godina pronađeno je jedno malo kupalište, zapravo jedan mali jacuzzi. Grof kada je dolazio onako umoran iz lova, onda se ovdje okupao. To nije veliki jacuzzi, ali ono što je meni posebno zanimljivo kako je pravio te mjehuriće, kupao se i uživao, pošto smo mi kupališno središte, imamo vjerojatno i prvi jacuzzi u Hrvatskoj, rekao je Vuković. 

Još jedino preostaje da ove bizovačke kulturne znamenitosti netko i prepozna. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!