07:00 / 13.11.2021.

Autor: Renata Ostović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Valpovskoj šumi posađeno 5 tisuća Stabala uspomena

Stabla uspomena

Stabla uspomena

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Valpovačkoj podravskoj šumi posađeno je 5000 stabala mladica hrasta lužnjaka, što je četvrta akcija pošumljavanja u Hrvatskoj u sklopu projekta Stablo uspomena. Riječ je o jedinstvenom projektu sadnje tzv. memorijalnih stabala u spomen na preminule drage osobe. 

U nekim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država, višedesetljetna je tradicija pošumljavanja na ovakav način. A u nas je ovo četvrta lokacija pošumljavanja memorijalnim stablima.  

- Buket uvene, svijeća izgori, a ovo je poklon koji živi vječno. Cilj nam je da ovaj projekt bude dugoročan, da pošumimo cijelu Hrvatsku, istaknula je Petra Majdak Bijelić, voditeljica projekta Stablo uspomena.

U Hrvatskoj je dosad posađeno 17.500 memorijalnih stabala, a svatko od nas može poduprijeti njihovu sadnju i preminuloj dragoj osobi posvetiti stablo. Projekt pridonosi i podizanju svijesti o potrebi očuvanja šuma, koje su ugrožene zbog klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja pojedinaca.  

- Šuma je život. Bez šume nema zraka, nema vode. Šuma je dom mnogim životinjama i biljkama, a i sam opstanak ljudske populacije sigurno je vezan za opstanak šume, naglasio je dr.sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnica Osijek.

I NK Osijek je podržao ovaj projekt. Pa su, nakratko, dva prvotimca bijelo-plavih nogometno igralište zamijenila šumskim terenom i zasadila mladice hrasta lužnjaka. 

- Evo, baš prošle godine sam vježbao doma. Kod mene u Dalmaciji smo ja i tata sadili mandarine, pa je slično, rekao je Šime Gržan iz NK Osijek.

U sljedećoj se godini, najvjerojatnije u Dalmaciji, planira sadnja novih 5000 sadnica memorijalnih stabala.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!