U Varaždinskoj županiji su veliki problem klizišta

31.01.2023.

16:58

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

U Varaždinskoj županiji veliki problem u klizišta

U Varaždinskoj županiji veliki problem u klizišta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Varaždinska županija ima problem s klizištima, najgore je na području Bednje i Lepoglave, a u cijeloj županiji još ih je 28. Kako bi doskočili tom iznimno opasnom problemu krenuli su u sanaciju. Gotovo pet milijuna eura bit će uloženo u sanaciju klizišta.

Općinu Bednja proteklih je tjedana pogodila prava snježna mećava. Do pola metra snijega prekrilo je tamošnje zaselke pa je mještanima teško do svojih domova, a gerontodomaćicama do svojih korisnika.

- Sad je zima, ljudi su u kućama, treba im drva donijeti, treba im lijekove nabaviti, račune riješiti, a i sami su i vikendom im obično dođu djeca, rekla je Bernardica Sambol, gerontodomaćica.

Osim snježnog pokrivača mještanima zapadnog dijela Varaždinske županije veliki problem stvaraju klizišta. Iznad Gaveznice u Lepoglavi spojna je cesta doslovno otklizala.

- Ovo je veliko saniranje u ovom dijelu jer tu je bilo jako veliko klizište, taj je put bio prohodan, a sad smo ostali bez puta, nije se moglo nikuda, kazao je Zlatko Petrinjak.

Samo na području Lepoglave trenutačno se sanira četiri klizišta. No što je najgore prijete i nova, pogotovo kad ovaj snijeg počne kopnjeti.

- Klizišta su stvar koja su nenadana i jako skupa. Također moraju tražiti i brzu sanaciju. Uvijek dolazi do ugroza ili naših cesta ili kuća, rekao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave. 

Samo Lepoglavu saniranje stoji oko pola milijuna eura. Novac je osiguralo Ministarstvo gospodarstva iz Fonda solidarnosti. Jer kada ne bi bilo sanacije  opasnost za mještane i imovinu bila bi  golema.

- Mi to imamo skoro svake godine. Imamo ceste koje su županijske i koje se trebaju riješiti. Što se tiče grada i gradnje s mjesnim odborima tu za sada nemamo problema, rekla je Marija Ribić

Ovakvi se radovi provode diljem Varaždinske županije koja je za saniranje klizišta osigurala pet milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!