U Velikom Korenovu gradnja toplica

31.03.2021.

17:09

Autor: Sani Lukić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS

U Velikom Korenovu gradnja toplica

U Velikom Korenovu gradnja toplica

Foto: Sani Lukić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Zahvaljujući geotermalnom izvoru u Velikom Korenovu nedaleko od grada, Bjelovar planira gradnju toplica te je projekt prijavio za europske fondove. Usto kreće u bušenje nove bušotine gdje je voda temperature 70-ak stupnjeva, a koristila bi se za gospodarstvo.

Galerija
Gradnja toplica, Foto: Sani lukić/HRT
Gradnja toplica, Foto: Sani Lukić/HRT

Topla voda je tu, šest kilometara od središta grada s temperaturom od 31-og Celzijevog stupnja. Ključ je to budućih toplica vrijednih 250 milijuna kuna koje čekaju zeleno svjetlo Europske unije. Sada je prilika, vjeruje gradonačelnik Dario Hrebak jer kroz europske projekte zelene energije i nacionalni plan oporavka, u Hrvatsku ulazi 45 milijardi kuna.

- Upravo ovdje na ovim livadama će niknuti jedan takav projekt - pametan , inovativan , održiv .Mi smo spremni da iskoristimo sav taj potencijal koji imamo u vidu kupališta, termalnih rivijera. Znam da to sad možda malo zvuči previše optimistički, možda pomalo megalomanski , ali vjerujte mi itekako je ostvarivo, naglasio je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Uz toplu vodu koristit će se energija sunca i dizalice topline.

- Hibridni sustav - fotonaponsku elektranu za pogon pumpi i svega ostaloga. Koristit ćemo geotermalnu vodu i koristit ćemo zrak-zrak i voda – zrak. Praktički cijeli projekt postaje zelen, ističe prof.dr.sc. Miroslav Golub, s Geotehničkog fakulteta iz Varaždina. 

Gradonačelnik ističe kako je i sam bio sumnjičav kad mu je nedavno preminuli gradski pročelnik Ivica Markovinović predložio istraživanja.

Slijedi bušenje 700 metara udaljenog izvora koji daje znatno topliju vodu pa bi se koristio u gospodarskoj zoni.

Bušotina bi se mogla koristiti za grijanje plastenika, ali i za druge vrste proizvodnje .


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!