Počelo je ljeto što znači da je vrijeme za marelice. Berba je već danima u punom jeku, a unatoč visokim temperaturama u voćnjacima se radi danonoćno kako bi se ubrao baš svaki plod. U voćnjaku obitelji Krvar, u Kapeli nedaleko od Bjelovara, na 220 stabala prinos je rekordan.
Pod teretom slatkih plodova stabla doslovno pucaju. Olakšanje stiže s beračima, a oni ovih dana i sanjaju marelice.
- Obrali smo najzrelije. Sada možemo birati, već smo odvojili one za rakiju i za pekmez, tako da je lakše, rekla je Valentina Kujundžić.
Svemu je kriv Valentinin otac koji je prije osam godina na nagovor prijatelja voćara zasadio marelice. Presudila je idealna lokacija, manje izložena mrazu.
- To je specifična voćna vrsta koju treba ipak dobro razumjeti, shvatiti i dati joj svaku kariku u lancu. Ne smijete promašiti da bi dala svoj rod, kaže Željko Krvar, voćar, Kapela.
Uz klimatske promjene upravo je zahtjevan uzgoj razlog što je domaće marelice na tržištu sve manje.
- Od rezidbe, gnojidbe, izbora sorti, lokacije, gnojidbe, malčiranja, sve je jako bitno, pa i vrijeme zaštite, zimskog krečenja, kaže Željko.
Dodamo li tomu i solitarne pčele koje on koristi za točno tempiranu oplodnju, ne treba čuditi da će ove godine ubrati oko šest tona. No, priznaje i pogrešku.
- Trebao sam to malo skratiti da ne bi došlo do pucanja grana, međutim, s obzirom da lani klimatski uvjeti nisu dali, ostavio sam da vidim šta će biti, kaže.
A bit će zbog rekordnog uroda i puno kupaca koji ovamo stižu iz cijele središnje i sjeverne Hrvatske. Jer ove marelice prodaju se putem oglasa i društvenih mreža isključivo na gospodarstvu.