07:00 / 29.12.2021.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

U vrijeme pandemije pokrenula vlastiti posao: "Naravno da nisam zažalila"

Sanja Bjelobrk

Sanja Bjelobrk

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iako je pandemija utjecala na poslovanje mnogih tvrtki, ima i onih koji su upravo u vrijeme koronakrize odlučili pokrenuti vlastiti posao. Među njima je i mlada Sanja Bjelobrk koja živi u općini Civljane u kninskom zaleđu.

Složne ruku kuću grade, a one supružnika Bjelobrk - u netom uređenom malom šivaćem pogonu - kroje i stvaraju početak obrtničke priče.


- Naravno da nisam zažalila, to nikako. Ja sam već imala viziju kako bi to trebalo izgledati i to se pomalo počelo ostvarivati, kaže Sanja Bjelobrk.


Vizija je bila - raditi u svom domu, a pandemija je zapečatila odluku o online prodaji kućnog tekstila. Posteljina, ručnici, ubrusi i stolnjaci potrebni su i u kućanstvima i u turističkim objektima.


- U ovom kraju se isto širi poslovanje, otvaraju se apartmani, ovo je proglašeno Parkom prirode, na svakom koraku u okruženju sada su apartmani. Jednostavno se sve posložilo da bi to bila najbolja opcija, kaže Sanja.


Zahvaljujući poticajima za samozapošljavanje, kupljena je oprema koju sami ne bi mogli financirati.


- To mnogo znači, nije baš jednostavno dobiti, morate imati dobar plan, dobro osmišljen posao. Ja sam dobila iz trećeg puta. Važno je ne odustati i da znate što želite, poručuje Sanja.


A svoju želju za samostalnim poslom ostvarilo je ove godine u županiji 80-ak osoba.


- Potpora je i dalje aktualna i tražena, čak u odnosu na 2020. godinu imamo povećanje, s obzirom na koronavirus koji je bio aktualan i sad je još uvijek, ali evo - ipak su okolnosti drugačije, kaže Željka Banovac, viša stručna savjetnica, HZZ-Područni ured Šibenik.


U novonastalim poslovnim okolnostima, Sanja želi omogućiti i drugima da dobiju posao.


- Daljnji planovi su zapošljavanje - ja imam mašina da bi moglo odjednom raditi petero ljudi. Ne mislim odjednom zaposliti njih pet, to bi bilo preambiciozno, nego bih uvodila jednu po jednu osobu u posao, kaže Sanja.


Proizvodi iz male općine podno Dinare stižu kupcima širom Hrvatske, a neki su, kao darovi, otišli i do Velike Britanije i Australije. U kraju gdje nema previše mladih ljudi i gdje će se oni rijetki koji su ostali odlučiti za stočarstvo, Sanja je odlučila svoju ljubav prema šivanju - pretvoriti u posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!