U zagrebačkom Zoološkom vrtu nema životinja zaraženih koronavirusom

18.03.2021.

12:39

Autor: Hina

Zoološki vrt, Zagreb

Zoološki vrt, Zagreb

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

U zoološkim vrtovima diljem svijeta, od New Yorka do Praga, zabilježeni su slučajevi zaraze životinja koronavirusom, no u zagrebačkom Zoološkom vrtu ni jedna životinja nije zaražena, izvijestili su u četvrtak iz ZOO-a nakon provedenog istraživanja na 33 životinjske vrste.

- Sretni smo što su nalazi pretraživanja negativni, tj. da smo naše životinje u proteklih godinu dana uspješno zaštitili od zaraze koronavirusom. To je ujedno i potvrda da je posjet Vrtu za građane siguran, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.


Prikupili su uzorke fecesa 33 životinjske vrste te ih poslali na pretraživanje u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. U fokus su stavljene životinjske vrste za koje se smatra da bi mogle biti zaražene koronavirusom.


Među njima su divlje mačke, vuk, mungos, merkat, vidra, medvjed, crvena panda, čimpanza, bjeloruki gibon, urlikavac, pa i lemur, deva, ljama, alpaka i vodenkonj. U istraživanje su uključeni i šišmiši jer su upravo oni primordijalni nositelji te tropasni pasanac i veliki dlakavi pasanac, vrste koje su smatrane potencijalnim intermedijalnim prijenosnikom.


- Na analizu su slani skupni uzorci fecesa pojedine životinjske vrste, a da je u nekom uzorku pronađen virus, izolirale bi se jedinke dok se ne bi utvrdilo koja od njih je zaražena, pojašnjava Skok.


Zoološki vrt, Zagreb

Zoološki vrt, Zagreb

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

- Dokazano je da se virus nakon infekcije može izlučivati putem fecesa i 40 dana. To feces čini optimalnim uzorkom za testiranje. Koristili smo metode pretraživanja preporučene od Svjetske zdravstvene organizacije koje se temelje na dokazivanju prisustva odsječaka genoma virusa specifičnih za koronavirus, tumači predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić.


Životinje u ZOO-u Veterinarski institut analizirao je u sklopu istraživanja proširenosti virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti covid-19, u divljih i domaćih životinja u Hrvatskoj. Svrha istraživanja je prepoznati vrste životinja koje bi potencijalno mogle predstavljati rezervoare infekcije, odnosno pridonijeti pojavi i održavanju koronavirusa u okolišu.


Veterinarski institut istraživanje je započeo u kolovozu prošle godine. Projekt je potpomognut opremom i reagensima Međunarodne agencije za atomsku energiju Ujedinjenih naroda.


Stručnjaci Veterinarskog instituta do sada su pretražili više od tisuću uzoraka fecesa raznih životinjskih vrsta, prvenstveno divljih životinja koje obitavaju u prirodi. Rezultate tog istraživanja Institut će objaviti uskoro.

Zoološki vrt, Zagreb

Zoološki vrt, Zagreb

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!