Učenici škole u Levanjskoj Varoši dobili novi prijevoz

21.03.2023.

17:07

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Osječko-baranjska županija darovala im je novi kombi

Osječko-baranjska županija darovala im je novi kombi

Foto: HTV / HRT

Levanjska Varoš općina je s najmanjom gustoćom naseljenosti u Osječko-baranjskoj županiji, a u cijeloj općini živi malo više od 700 stanovnika. Godinama se protiv toga bore ulaganjem u infrastrukturu i poticajnim mjerama. Područne škole odavno su ugašene, no u središtu općine je moderna škola koju polaze djeca iz osam sela, a koje na nastavu redovno dovozi mini-bus. Kako je bio star i dotrajao, Osječko-baranjska županija darovala im je novi kombi.

Slavonska općina Levanjska Varoš nalazi se na razmeđi Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije. Najbliža urbana sredina dvadesetak je kilometara udaljeno Đakovo i već se duže vremena bore s depopulacijom i to ulaganjem u kvalitetu i uvjete života. Pravi je primjer i Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" koja sudjeluje u brojnim zanimljivim europskim projektima, a žele postati među prvim školama u Hrvatskoj koje imaju cjelodnevnu nastavu.

Prije pet godina šezdesetak učenika, a danas 42-oje. U školi u Levanjskoj Varoši uvijek je veselo i radno. U krojačkoj radionici pripremaju se uskršnji ukrasi, uče se poduzetništvu, a za koji dan kreću u izgradnju povišenih vrtova uz solarne ploče. Učiteljica Majda Rončević 2018. imala je samo tri prvašića, danas trostruko više.

- Ove školske godine opet sam u prvom razredu, imam osam učenika. Iskreno, malo me je bilo strah, ali sad smo se već upoznali i sad je to super, kaže.

Posljednja područna škola ugašena je prije četvrt stoljeća. Jedina osnovna škola za osam sela ova je u općinskom središtu, Levanjskoj Varoši pa su većina učenika putnici.

Do sada ih je do škole asfaltiranom cestom i makadamom kroz šumu, vozio 15 godina star mini-bus. Zamijenjen je novim. Radi se i na cestama.

- Ovaj autobus je nama neprocjenjivo blago, što nama dolaze djeca iz osam naselja koja se nalaze u našoj općini i neka su udaljena i po 13 kilometara, ističe ravnateljica OŠ "S.S.Kranjčević" Nataša Šego.

- Ceste su bile nikakve i brda su tu, znamo da je ovo brdoviti kraj Osječko-baranjske županije gdje su vodene bujice nosile cestu. Ovo su sada daleko bolji uvjeti i sve, i sad ralice mogu redovno čistiti, rekao je načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka.

Kako bi poboljšali školske uvjete, osnivač, Osječko-baranjska županija kupila im je novi kombi.

- Prije svega 42 djece koje idu u Osnovnu školu zaslužilo je i bilo im je potrebno da dobiju. Osječko-baranjska županija je osigurala taj kombi u vrijednosti od 85 tisuća eura. Uvjeren sam da će on dugo i kvalitetno služiti, rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Pa tako i dolazak i odlazak u školu učiniti udobnijim čemu se učenici posebno vesele.

Da nema školskog prijevoza, teško bi svi mogli stići na nastavu. Osnovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" želi biti među prvim školama u Hrvatskoj koje imaju cjelodnevnu nastavu. Želja je ove male općine na razmeđi Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije i da u njoj bude što više mladih obitelji. Neke korake na tom putu već su napravili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!