08:05 / 17.08.2021.

Autor: Marijana Kranjec/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.G.

Udruga "Ždralice" staroj odjeći daje novi život

Udruga Ždralice

Udruga Ždralice

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Već sedmu godinu daruvarska udruga Ždralice okuplja dugotrajno nezaposlene i teško zapošljive osobe, najčešće s invaliditetom. Za svoj najnoviji projekt uspjele su osigurati europsku potporu, a sada su mu dodale i ekološku dimenziju. Materijale za svoje proizvode dijelom osiguravaju od donesenog starog tekstila.

U pospremanju tavana i starih ormara Daruvarčanka Danijela Koprek pronašla je mnogo stare odjeće koja nikome ne treba. No, nije dolazilo u obzir da je baci u smeće.

- Inače pazim gdje što odvajam što se tiče reciklaže, a vidjela sam objavu na društvenim mrežama Ždralica pa bih - ne bih, ipak sam se odlučila da ću donijeti robu, rekla je Danijela Koprek.

A ovdje znaju što će s tim, jer šije se svakodnevno. Šest krojačica i krojač za sada rade od novih materijala, a ovako si osiguravaju sirovinu za budućnost.

- Svi koji su zainteresirani mogu donijeti u naš prostor, a mi ćemo se pobrinuti da onda taj otpad koji bi inače završio na smetlištu dobije novi život, poručuje Magdalena Lipovac, voditeljica projekta "Ždralice pokreću".

Udahnut će mu ga i gospođa Mirjana, majka troje djece, po struci trgovkinja koja je devet godina čekala zaposlenje.

- Velika promjena i najvažnije je što smo svi sad ispunjeni i zadovoljni, imamo taj neki ritam obaveza što je za svakog čovjeka i svaku ženu najvažnije, kaže Mirjana Alandžak.

I za osamnaestogodišnjeg Dinu, osobu s invaliditetom, posao je velika prilika.

- Ovo mi je prvi posao u mom životu i velim super mi je to raditi s ovim ženama i puno mi pomažu što na poslu, što izvan posla, kaže Dino Jasenko.

Posao je u projektu našlo dvanaestero ljudi, među njima i troje asistenata za osobe s invaliditetom, a s milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda nisu osigurane samo plaće, nego i oprema za radionicu. Jer kad dogodine projekt završi, nije cilj posao ugasiti, nego cijelu udrugu prenamijeniti u tvrtku koja posluje prema načelima društvenog poduzetništva.

- Dobit koju ostvarujemo prodajom naših proizvoda ulazi nazad u udrugu, znači nema isplate bonusa za direktore i vlasnike nego se sve jednoliko raspoređujue nazad u udrugu, rekla je Lipovac.

Na štandu u središtu Daruvara za sada se mogu kupiti njihovi prvi proizvodi. Kad se još među njima nađu kreacije od recikliranih materijala, ponuda će, a vjeruju i zarada, biti još veća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!