Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a

16:52 / 07.10.2021.

Autor: Mariola Milardović Perić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a

Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Turizam i ugostiteljstvo čine 25 posto hrvatskog BDP-a. Iza tog važnog gospodarskog sektora teška je pandemijska godina, ljeto koje je donijelo nadu i oporavak, a sada slijedi faza digitalne i zelene tranzicije. O tome se govorilo na tribini "Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a", u sklopu festivala Okusi Mediterana.

Ljeto je donijelo slamku spasa. Sezona više nego dobra, ali ona ne traje 12 mjeseci. Ugostiteljstvo bilježi pad prometa od 30 posto u odnosu na 2019. Mnogi su tijekom pandemije zatvorili vrata, većina se ipak prilagodila novim uvjetima.

Hrvatska nije prepoznata kao gastrodestinacija i za to smo sami krivi, čulo se na tribini.

A itekako imamo što ponuditi, i sa zelenih polja i iz morski dubina. Samo nedostaje radne snage, i u polju i u ugostiteljstvu.

Pred ugostiteljima je novo doba digitalizacije i zelene transformacije, kroz koje će morati proći žele li uspješno poslovati.

Za to će, naravno, biti potrebna edukacija, ali onda ih, kaže Jelena Tabak predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, čeka optimistična budućnost zelenog i održivog poslovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!