Ugradnja dizala u stambene zgrade

08.11.2022.

19:47

Autor: Anita Suknjov/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ugradnja dizala

Ugradnja dizala

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je trenutačno oko 16 tisuća stambenih zgrada bez dizala. Povećani interes za njima ne iznenađuje jer Europska unija financira 85 posto troškova ugradnje. To uvelike pomaže građanima starije životne dobi kojima je zbog nedostatka dizala itekako narušena kvaliteta života.

Stanari ove peterokatnice u zagrebačkim Dugavama napokon će dobiti dugoočekivano dizalo. 29 stanara dalo je suglasnost za izgradnju, a sve bi trebalo biti gotovo do Božića.

- Muka je penjati se jer ovo je peterokatnica. Gospodina Molnara, kad je došla hitna pomoć, doslovce su ga morali nositi, vući prema dolje, govori Zdenka Farkaš, suvlasnica stana.

U samoj zgradi nema mjesta za dizalo pa se ono gradi izvan nje, odnosno na gradskoj površini. Upravo zbog toga cijeli projekt financiraju sami.

- Ovo dizalo će koštati skoro 500 tisuća kuna. 455 tisuća kuna je samo dizalo, a 37 500 tisuća je projekt, rekla je Farkaš.

Sufinancirati se može iz europskih fondova samo ako se radi energetska obnova zgrade u sklopu koje možete ugraditi i dizalo. No posebnog natječaja samo za dizala - nema.

- Dobar dio tih stanara nema potrebe za energetskom obnovom nego želi samo tu ugradnju i mi nastojimo osvijestiti naše državne organe da se sve skupa pokrene tako da taj projekt bude samostalan, rekao je dr.sc. Zlatan Fröhlich, koordinator projekta Ugradnje dizala u višestambene zgrade, HGK.

Hrvatska ima dovoljan broj proizvođača dizala i godišnje ih se može proizvesti oko 1000. Iz Ministarstva prostornog uređenja poručuju da će pomoći da ih se ugradi u što više zgrada.

- Za ugradnju dizala u postojeću zgradu ne treba građevinska dozvola samo glavni projekt. Napravili smo prilagodbu o prostornom uređenju da se površina koju zauzima novo dizalo neće uračunavati u iskoristivost parcele, naglasio je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Neki gradovi konkretnim mjerama motiviraju svoje građane kako bi se lakše odlučili na ovu investiciju. 

- Grad Split daje 2000 kuna po stanu u stambenoj zgradi da bi se ljudima na neki način omogućilo da lakše dođu do dizala i da imaju lakši pristup svojim stanovima, govori Ivica Belić, predsjednik Hrvatske udruge dizala.  

Stanari Gomboševe 32 u zagrebačkim Dugavama vesele se novom dizalu. Njime će se moći koristiti svi stanari, iako neki nisu sudjelovali u financiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!