Uklanja se sedam stabala iz karlovačke "aleje platana"

02.12.2021.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Rušenje 7 platana u Karlovcu

Rušenje 7 platana u Karlovcu

Foto: HTV / HRT

Na dijelu stare ceste prema Rijeci, nekadašnjoj Lujzijani, smjestila se i Marmontova aleja, Karlovčanima poznata kao aleja platana. Upravo njih stotinjak u nizu, s obje strane ceste čini prepoznatljivu vizuru koja je od 1968. zaštićena kao spomenik parkovne arhitekture. Ovih se dana neke od tih platana - ruše. 

Platane su ovdje već više od 2 stoljeća. Njihova je sadnja počela još 1809. godine u čast maršala Marmonta koji je u Napoleonovo doba vladao ovim prostorima. Neki su primjerci još iz toga doba.

No - život u gradu, uz zgrade s jedne strane, gust promet s druge, svu infrastrukturu i radove - neka stabla više ne mogu podnijeti.

- Statika im je narušena, prilikom građevinski radova došlo je do znatnih oštećenja korijena, a isto tako i gornji dio , odnosno deblo i stablo i krošnja, imali su značajne rane, objašnjava Gordana Purgar, tehnička direktorica "Zelenila", Karlovac.

Prvotno se išlo u rušenje 6 stabala, na kraju će ih se srušiti čak 7. Preporuku o tome donijeli su arboristi, odnosno "doktori za stabla" koji se za Javnu ustanovu za zaštitu prirode Natura Viva dobro brinu o svakoj platani.

- Redovno pratimo dijagnostiku svakog pojedinog stabla, razne dijagnostičke metode su korištene i distografija i sonarna tomografija, to je kao kod ljudi ili ekg ili rendgen, gdje se točno prati stanje svake pojedine platane, ističe Darka Spudić, ravnateljica JU Natura Viva, Karlovac.

Svaka platana ima svoj broj. Tu povlasticu da je odrastala i da još živi u blizini platana ima i Alma Dubravčić. Svaki dan gleda što se s njima događa.

- Ne do Bože da se dogodi da padne neka grana, onda smo svi ljuti. Znači održavanje koje sada slijedi, koje vidimo da se odvija, to je apsolutno u redu. Ne treba biti ljut, mi smo svi emotivni na stare platane, ali dođe vijek trajanja, kaže Alma.

U drugim europskim gradovima, platane se na taj način zamjenjuju svakih 50-ak godina. Na mjestu starih platana, zasadit će se nove.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!