Ukrajinci volontirali u akciji čišćenja podmorja i obale na Šolti

12:19 / 09.05.2022.

Autor: Tatjana Lisičin/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ukrajinski volonteri na Šolti

Ukrajinski volonteri na Šolti

Foto: HTV / HRT

U nedavnoj velikoj akciji čišćenja podmorja i obale Šolte, među stotinjak vrijednih volontera bilo je i troje Ukrajinaca. Rat ih je zatekao u Splitu, dvoje se u domovinu ne može vratiti. Svi su u Hrvatsku došli kao slobodni i ambiciozni ljudi, jedni radi znanja, drugi radi posla, a postali su izbjeglice.

Olena je prevoditeljica, grafička dizajnerica, i u Europskim je snagama solidarnosti. U Udruzi "Sunce" volontira otkako je došla iz rodnog Lavova.

- Kad sam došla ovamo, nisam mislila da će u Ukrajini početi rat. Nisam mogla to zamisliti. Samo sam htjela iskoristiti priliku za stjecanje znanja i napredovanje, ali kada je sve počelo, bio je to šok, ružno iznenađenje. Prvi dani bili su teški, nismo znali što učiniti i što će se dogoditi, kaže Olena Pidleteičuk iz Lavova.

- Tu je došla iz Ukrajine, zapravo prije cijele ove situacije u Ukrajini tako da nam je dosta teško, a i njoj svakako, izdržat sve ove napore daleko od kuće, ali, evo, tu je s nama, družimo se, podržavamo je a i ona podržava nas, dodaje Lina Vuletić iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj "Sunce".

Teško mi je, kaže Olena, iako situacija u Lavovu, napominje, nije kao u nekim dijelovima Ukrajine. Bračni par Trofimčuk digitalni su nomadi. U Splitu su od prošle godine.

- Moji roditelji bili su u Ukrajini. Doveo sam ih ovamo. Situacija je očito veoma teška. Moj rodni grad neprestano je bombardiran. Strašno je. Moji su roditelji u takvoj situaciji bili samo jedan mjesec i imaju duboke traume. Kada zagrmi, oni misle da padaju bombe, govori Stanislav Trofimčuk iz Mikolajiva.

Olena i Stanislav pokušavaju volontiranjem barem nakratko potisnuti svoju muku. Izdržati zbog saznanja o strahotama koje se događaju u njihovoj domovini.

- Vrlo smo zahvalni moj suprug i ja što možemo živjeti radeći na daljinu. Znamo da sada u Hrvatsku dolazi mnogo ljudi, pa je na nama još veća odgovornost da pomognemo održati je čistom i širiti svijest o tome, dodaje Olena Trofimčuk.

S volonterima "Sunca" proveli smo divan dan, ali naša je svakodnevica tužna i teška, kažu dvije Olene i Stanislav. Žele samo jedno. Da rat završi - što prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!