Ukrajinka Hanna u Splitu: Zahvalni smo što su djeca sretna

17:27 / 11.03.2022.

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Mališanima je potrebno vratiti osmjeh

Mališanima je potrebno vratiti osmjeh

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Kako bi im se barem malo olakšala svakodnevica i uljepšali teški dani u izbjeglištvu, splitski Crveni križ je za skupinu majki i djece iz Ukrajine organizirao šetnju Marjanom i gradom. Smjestiti ljude koji su daleko od svoga doma svakako je najvažnije. Jednako je potrebno i razveseliti ih, a mališanima vratiti osmijeh.

Svaka minuta njihova dana prožeta je tugom i strahom za najbliže koji su ostali u domovini. Andrijani, Hanni i Nini ondje su rodbina i prijatelji. Cijeli život.

- Došli smo iz Lavova, treći dan rata. Za djecu je to bilo jako teško, bježali smo u sklonište. Strašan je taj osjećaj straha. Sve smo ostavili i došli ovdje kod tate koji radi u Splitu, rekla je Andriana Porytko iz Lavova.

Hanna Chaplinska iz Starokostiantyniva kazala je da su došli ovdje kod tate koji ovdje radi.

- Došli smo zbog djece jer je tamo bilo prestrašno. Avioni su počeli granatirati i bilo je jako loše. Ovdje su djeca na sigurnom, kaže Hanna.

Nina Lukša s obitelji živi u Splitu, u Ukrajini su njene mama i sestra.

Nina pomaže Andrijani i Hanni. Koliko može i koliko treba. Ženama koje su došle kod svojih supruga koji rade u Brodosplitu i ondje su smještene - puno treba. 

- Imaju pravo na humanitarni paket, informacije o dostupnosti usluge u zajednici, to je ono što trenutačno možemo ponuditi. Uskoro pripremamo i radionice za djecu, više socijalnih aktivnosti kako bi njihov život počeo što više nalikovati svakodnevici, rekla je Silvana Nikolić iz Gradskog društva Crvenog križa.

Zahvalni smo i presretni što su djeca sretna, smiju se. Ganuta sam velikom pažnjom koju dobivamo, istaknula je Hanna.

Žive dan po dan. Uz poneki trenutak radosti, ali ipak puno više tuge i samo s jednom željom - da se vrate kući. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!