15:27 / 14.01.2021.

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Umjesto turiste, u apartmanu ugostili stradale u potresu

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

A uz rodbinu i prijatelje, i vlasnici turističkog smještaja pružaju utočište osobama s potresom pogođenih područja i u bjelovarsko-bilogorskom kraju. U posljednja dva tjedna zbrinuli su ih oko 160.
Umjesto turista koji su rezervirali termin u daruvarskom apartmanu, stigli su nenajavljeni, no znatno važniji gosti.

➡️ Plenković: Prijavljeno 41.500 šteta, pregledano 18.370 objekata
➡️ Zbog naljepnica, pritisak na inženjere
➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu


- Čak je rezervacija došla za Novu godinu iz Rusije u lipnju, došla je ova korona, onda je došao Tihomir s obitelji i to nam je možda draže jer smo nekom sa srcem pomogli, kaže Damir Kuntin iz Daruvara.

Obitelj Horvatić ovdje je nakon pretrpljenog straha našla mir. Dvije školarke i 14-mjesečni Neo tomu su najvažniji razlog. Iako im je kuća minimalno oštećena, u nju se nakon potresa nisu vraćali.

- Imao sam svoju kampicu koju sam kupio davno za ribolov. Brat ju je odmah izvukao iz garaže van. Nas je osmero spavalo u toj kampici, nakon tjedan dana vidjeli smo da sve to nema smisla, kaže Tihomir Horvatić iz Bresta Pokupskog.

Na pitanje što je bilo najgore, Tihomirova nećakinja, Sara Horvatić odgovara:

- Kad se treslo, malo me bilo strah. 

- Jako su se preplašili , mi smo odrasli i nas je strah, ali djeci je još gore, govori Marina Horvatić, Sarina majka.

No tu je sve lakše pa ima vremena i za Sarinu omiljenu sportsku aktivnost - gimnastiku. Uz osamdesetak stradalnika u Daruvaru, četiri obitelji smjestili su i bjelovarski iznajmljivači, kojima je grad za smještaj osigurao i naknadu.

- Moram reći da na grad Bjelovar za to do sada nije stigao niti jedan račun,  kaže Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika.

Kako su mnogi i u obiteljskom smještaju, Crveni križ još poziva na prijavu boravka,

- Cijelo vrijeme služba traženja radi i spajamo ljude, Moramo ih evidentirati ako bi netko slučajno tražio ljude, da znamo gdje se oni nalaze, kaže Vida Malek, Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar.

Tako mogu dobiti i pomoć koja se ovdje prikuplja, no kaže kako većina uzima tek najnužnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!