Umjetni grebeni potiču život flore i faune u Jadranu

12.11.2021.

17:06

Autor: Žana Morović-Rudić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Umjetni morski greben

Umjetni morski greben

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Podmorje Jadrana prepuno je grebena, no ima područja gdje ih i nema, pa ih nadopunjuju umjetni, kako bi potaknuli život flore i faune, a time i mali obalni ribolov. Umjetni greben uronjen je tako ovoga proljeća u more u blizini otoka Ošljaka, u zadarskom kanalu, a živi morski svijet već ga je počeo nastanjivati. 

Umjetni greben, u podmorju otoka Ugljana, uronio je u more u ožujku. 

- On je oblika piramide, baze 7 metara i visine 3 metra, on je sastavljen od elemenata koji su šupljikavi, imaju rupe. Cilj je bio da upravo te rupe i ti labirinti unutra tvore sigurno stanište za ribe, govori Dubravko Pejdo, morski biolog, Sveučilište u Zadru.

Šaroliko riblje društvo već je na umjetnom grebenu pronašlo novi dom. Dobar je to početak.

- Od ribljih vrsta su najviše gire i i bukve koje čine veliki dio ulova malog priobalnog ribolova, ali isto tako i fratri koji su zanimljivi kao komercijalna vrsta, rekao je Pejdo.

Pa iako Jadran obiluje grebenima, na ovom području ih je jako malo.

- Ovaj zadarski kanal je jako siromašan grebenima, naglašava.

Ovaj umjetni greben, prvi je uronjen u more, u okviru projekta koji provode.

- Projekt Adrias smart fish je projekt koji je u suradnji s EU i Sveučilišta u Zadru dobio monitoring nad tim grebenom koji će trajati 12 mjeseci, rekao je.

U nadgledanju pomažu i nove tehnike praćenja događanja pod morem.

Mora proći nekoliko godina kako bi umjetni greben dao najbolje, a do tada, nije dopušten mali obalni ribolov na njegovom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!