Potopljen umjetni riblji greben kod Ošljaka

17.02.2021.

12:42

Autor: Žana Morović Rudić/Vladimir Šetka/HRT

Umjetni riblji greben

Umjetni riblji greben

Foto: Žana Morović Rudić/Vladimir Šetka / HRT

Kod otočića Ošljaka u Zadarskom kanalu danas je potopljen umjetni morski greben. Znanstvenici se nadaju da je to buduće stanište ribe, posebno one oborite. Projekt se većim dijelom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ako se pokaže uspješnim, slične će se konstrukcije postaviti i u akvatoriju Primorsko-goranske i Istarske županije.

Prvi na Jadranu podmorski grad, težak je 8 tona. Oblikovan od ekološki prihvatljiva materijala, omogućit će naseljavanje organizama, poput pravog "braka" u kojem obitava najkvalitetnija riba. 


- Većinom u obraštaju će dominirati životinjski organizmi kao što su spužve mahovnjaci, raznorazni žarnjaci rez I onda ovisno o tome kakve će biti obraštajne zajednice ovisit će koje će se ribe tu nalaziti rez tipa škarpine, kavale, fratri, rekao je Lav Bavčević s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. 


Umjetni greben sastavljen je od 60 betonskih elemenata koji su dopremljeni iz Italije od tamošnjih partnera u projektu. Sastavljen je na kopnu, a u more je spušten zahvaljujući velikoj dizalici. Tegljenje se odvija pomoću uzgonskih balona. Znanstvenici ali i sportski ribolovci nadaju se najboljim bokunima kojih je sve manje, a ribara sve više. 


- Dolje imamo muljevito dno. Pretpostavljamo da će zbog svoje težine od 8 tona donji dio grebena utonuti u samo dno i sam sebe usidriti, rekao je Saša Stipanić, direktor tvrtke Zadar Sub. 

60 betonskih elemenata teških 8 tona

Svaka betonska ploča teška je 130 kilograma, a međusobno su povezane vijčanim spojevima, te je trebalo četiri dana za sastavljanje grebena. Konstrukcija je čvrsta pa se ne očekuju odvajanja samih elemenata. 


Kako je riječ o prvom ovakvom projektu u Hrvatskoj, ni institucije nisu imale iskustva u izdavanju dozvola, pa je unatoč koordinaciji svih sudionika, trebalo dosta vremena kako bi se ovakav umjetni greben propisno spustio na morsko dno. 


- Prethodila je maritimna studija, zatim lokacijska dozvola i upute lučkih vlasti na koji način to postaviti, a na kraju nam je Plovput dao naputak o obliku i veličini plutače, kojom moramo obilježiti ovaj greben da ne bi došlo do nesreća na moru, rekao je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu. 


Porinuti u more ovu grdosiju, složen je i zahtjevan zadatak. 


- Sve je išlo po planu. U ovom momentu imamo 13 tona balona koji će nam tijekom tegljenja osigurati da pliva do odredišta. More je mirno. Uvjeti su idealni, dodao je Stipanić. 


Tako je cijeli grad za ribe otegljen kod ovog otočića koji se nazire u daljini. A u teretnoj luci Gaženica, odakle je isplovio, razveselila nas je jedna zvjezdača, ježinac i trp - pa se nadamo da će u mnogo čistijem moru Zadarskog kanala ovaj umjetni greben uskoro bujati životom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!