16:59 / 01.06.2021.

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Umjetnost reciklaže - Novi život za stare stvari

Umjetnost reciklaže - Novi život za stare stvari

Umjetnost reciklaže - Novi život za stare stvari

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tijekom godine u Hrvatskoj se skupi gotovo 15 tisuća tona tekstilnog otpada. Da sve ne mora završiti kao otpad, pokazuje primjer s otoka Krka gdje su se udružili otočni komunalci i volonterke lokalne udruge.

Umjesto da završe u smeću, na ovim uredskim stolicama u krčkom komunalcu sjedit će se još neko vrijeme.

- Preuređivali smo ured i trebali nove stolice, ove stare bile su oštećene, cilindar nije funkcionirao, ali ipak razmislio sam i sam sebi rekao "pa baviš se reciklažom, trebalo bi od tih stolica napraviti nešto". Sjetio sam se udruge Rukotvorine i onda smo ih evo obukli, popravili i imamo stolice koje su udobne i dobro funkcioniraju, prepričava Dejan Kosić, tehnički direktor KD-a Ponikve Krk.

Uredske stolice funkcionalne, okoliš, barem malo, pošteđen dodatnog otpada.

- Mislim da se barem 80 posto stvari još može dovesti u red, popraviti ako imamo malo vještije ruke ili ako ne, onda da damo to nekome da popravi. Stvarno mnogo toga bi se moglo ponovno upotrijebiti, kaže Dejan.

Prostor komunalnog društva krase i zanimljive instalacije, sve nastale od otpada pronađenog u okolišu.

Redovite u akcijama čišćenja, ujedno i pronalasku materijala koji se koristi za izradu umjetničkih djela, i članice su krčke kreativne udruge.

- Zašto reciklaža? Da osvijestimo naše sugrađane i goste u okolišu u kojem živimo i boravimo jer mislim da je to najvažnije, objašnjava Zdenka Doma, predsjednica Udruge Rukotvorine Krk.

Ovčja vuna, naplavine, staklo, stari tekstil - njihove ruke udahnut će im novu namjenu.

- Ovo je bila nečija pidžama, stara možda i 20 godina, a sada je to recimo koka punjena lavandom koja će mirisati u nečijem ormaru. Znači taj predmet i dalje živi, ali u nekom drugom obliku, e to je onda nešto posebno, zaključila je Anita Gunjević, Udruga Rukotvorine Krk.

Inače, otok Krk jedan je od svijetlih primjera i kada je riječ o odvajanju otpada - sada su na 56 posto otpada koji se razdvaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!