18:30 / 29.08.2021.

Autor: Maja Milin/Radio Zadar/V.M./HRT

Unatoč koroni, zadarski zadrugari pivari napreduju

Zadrugari pivari

Zadrugari pivari

Foto: arhiv / promo

Ljubitelji domaćeg craft piva već znaju za Zadružnu Pivovaru Brlog iz Zadra i njihove maštovite i njihove craft piv. Od početka ovog ljeta, zadrugari su otvorili i kušaonicu i bar u sklopu svoje pivovare.

Jedna od osnivačica zadružne pivovare Ana Teskera ističe da je prvih pet godina izazovno za svakog malog poduzetnika u razvoju. Zato korona krizu nisu vidjeli kao prepreku za širenje svog poslovanja. 


U prvom redu, sa zadarskog Bokanjca su pogon preselili u središte grada, na Voštarnicu a onda u dvorištu otvorili kušaonu i bar. Uz to, vizija im je biti kulturni poligon, mjesto susreta brojnih umjetnika ali i održavanja različitih kulturnih događanja.


Njihov se tim širi i trenutno su u potrazi za novim ljudima koji će obogatiti njihovu viziju. Zanimljivo je da su kroz ljeto primali šegrte iz Poljske koji na fakultetima sječu formalno znanje o izradi piva, dok u zadružnoj pivovari stječu praksu.


Da im inspiracije ne nedostaje svjedoči i limitirana proizvodnja piva s okusom višnje maraske, koromača ili ninske soli.


- Eksperimentiramo, igramo se. To je ono što ljudi koji dođu k nama prepoznaju. Vidim im na licima oduševljenje, kad sjednu naruče pivu i kažu da tako nešto nikad u životu nisu probali, ističe Ana Teskera koja je nakon Prehrambeno tehnološkog studija i rada u obiteljskoj vinariji s prijateljicom Majom Šepetavec krenula u proizvodnju piva na balkonu.


Danas, pet godina kasnije njihovo pivo Plavuša postao je pravi brend, dostupno je u brojnim gradovima Lijepe naše, a vijest o dvije žene koje su pokrenule zadružnu pivovaru u Zadru nastavlja se širiti svijetom.


Razgovor s Anom Teskerom poslušajte na stranici HRT - Radio Zadra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!