Ništa od referenduma: Unije ostaju u Primorsko-goranskoj županiji

10.03.2023.

17:04

Autor: Borna Šmer/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Mještani Unija

Mještani Unija

Foto: HTV / HRT

Stanovnici Unija, nezadovoljni dosadašnjim tretmanom, prije nekoliko su dana pokrenuli inicijativu za raspisivanje referenduma o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije. Nakon današnjeg sastanka sa županom i gradonačelnicom Malog Lošinja od te su zamisli odustali. 

Ništa od referenduma. Unije ostaju u Primorsko-goranskoj županiji.

- Mislim da smo potaknuli ono najbitnije, što smo i htjeli, a to je da otok Unije krene brže i bolje u budućnost. Nadam se da će sve ove teme krenuti brzo naprijed jer za pet godina će nas biti manje od dvadeset, rekao je Robert Nikolić, predsjednik Mjesnog odbora Unije. 

Dio stanovnika od njih četrdesetak iz matične županije nikada nije ni želio. 

- Mi smo za bolju brodsku liniju, mi smo za bolju povezanost s doktorom, mi smo za sve te stvari. Međutim, mi želimo ostati u Primorsko-goranskoj županiji gdje smo rođeni. Nemamo namjeru se seliti u nijednu drugu županiju, kaže Josip Rerečić s Unija. 

Mali otok, velika svađa


Jedan od glavnih problema stanovnika je loša povezanost u slučaju medicinskih hitnoća jer stari aerodrom nije u funkciji već desetak godina. 

- Aerodrom ide svojim tijekom, izvlaštenja se moraju tek dogoditi nakon što se promijeni način zakonski o tretiranju aerodroma kao komunalne djelatnosti, kaže primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 

Iz Grada Malog Lošinja i Županije pomoći će i u zbrinjavanju lešina divljih koza zaraženih Q-groznicom. 

- Zamolili smo i Županiju da se uključi sukladno svojim mogućnostima tako da zajedno isfinanciramo taj zadnji korak u zbrinjavanju tih lešina kada se ustrijele, da se zbrinu dalje, kako je to protokolom i zakonom definirano, ističe gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić. 

Demografski trendovi ne idu na ruku ovom kvarnerskom otoku, no planira se i tome doskočiti. 

- Mi smo u potrazi za još jednom obitelji s obzirom na to da imamo još jednu gradsku nekretninu koju bismo vrlo rado stavili u tu funkciju. Djece na Unijama nema, dodaje Kučić. 

Obećanja na današnjem sastanku nije nedostajalo.

Vrijeme će pokazati hoće li se Unijama, nakon mnogo vremena, ponovno oriti dječji smijeh. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!