Lidija - rekorderka za dubine i žena za visine

02.02.2021.

14:07

Autor: Zoran Kukilo/More/I.Z./HRT

default error photo

Talent, strast, glad za uspjehom, posvećenost radu i treningu. Sve su to osobine koje morate imati da biste bili najbolji u nečemu čime se bavite u životu. Sve to, i još mnogo više, u sebi ima Lidija Lijić Vulić, višestruka svjetska prvakinja i rekorderka u ronjenju na dah. 

- Ja vjerujem da sam ja jednostavno karakterno takva, da volim izazov, volim rad, volim napredak, a ronjenje je nešto što me opušta, u čemu uživam, tako da spojeno to dvoje ja vjerujem da je u tome ključ uspjeha, rekla je  Lidija Lijić Vulić.

Tjedno je to i 12 različitih treninga, bazen, teretana, trčanje, držanje daha.


- Mi u struci , odnosno kolege volimo reći za osobe kao što je Lidija da su strojevi, znači ekstremni profesionalac, odrađuje sve što treba bez ili malo pregovora i uvijek traži još, i uvijek može još, čak do te neke granice gdje se pitaš jesam li pretjerala s njom ili ne, znači apsolutni profesionalac, dodala je kondicijska trenerica Daria Bilić.

U disciplini jump- blue dosadašnji joj je rekord 171 metar. Lidija je dio hrvatske reprezentacije koja već petnaestak godina postiže iznimne rezultate u ronjenju na dah u svjetskim razmjerima. Strastvena alpinistica koja je osvojila niz svjetskih vrhova , svoje dvije ljubavi spojila je ronjenjem pod ledom. Nada se kako će u ožujku u Italiji uspjeti oboriti svoj rekord od 147 metara. Vlasnica je i rekorda - zaron na najvećoj nadmorskoj visini - ovo himalajsko jezero je na visini od četiri i pol tisuće metara.

Vjerujem da sam ja jednostavno karakterno takva, da volim izazov, volim rad, volim napredak, a ronjenje je nešto što me opušta, u čemu uživam, tako da spojeno to dvoje ja vjerujem da je u tome ključ uspjeha

Lidija Lijić Vulić

- To je bilo izazovno jer na toj visini je jako teško hodati, adaptirati se, aklimatizirati se, a kamoli ne držati dah, istaknula je Lidija.

Ni u poslovnom životu ne može pobjeći od mora. Nakon što je sedam godina vodila svoj arhitektonski ured, sada radi u splitskom brodogradilištu.

- Malo po malo uđete u taj neki žrvanj događanja, projektiranja, pravljenja brodova i većom brzinom nego što sam to očekivala ja sam to uspjela pohvatati, i evo moram reći da je svaki dan, svaki projekt da je nešto novo, nešto drugačije i ono što je meni najvažnije - učenje, naglasila je višestruka svjetska prvakinja i rekorderka u ronjenju na dah.

Varate se ako mislite da je to sve. Dugo se bavi i slobodnim penjanjem, a nova strast je i letenje u jedrilicama. Posebna počast bio je i poziv iz legendarnog Sea Sheparda, organizacije koja se dulje od 40 godina na svim oceanima bori za očuvanje morskog života. Osnivačica je hrvatskog ogranka koji je za sad zbog pandemije ograničen na edukacijske projekte.

- Prošle godine smo dobili još jedan brod koji će služiti u floti Sea Shepard global za Mediteran, dakle Italija, Grčka, Hrvatska.Bit će nam na raspolaganju, pa se veselim i akcijama koje će uslijediti, rekla je Lidija.

Cijeli prilog možete pogledati u nastavku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!