Upoznajte Davida Lonjaka, dobitnika Volonterskog oskara

08.12.2021.

14:24

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Volonterski oskari, 8.12.2021.

Volonterski oskari, 8.12.2021.

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Međunarodni dan volontera obilježen je 5. prosinca, a dva dana prije toga, trinaestu godinu zaredom, dodijeljeni su Volonterski Oskari.

- Volonterski Oskar je za volontere grada Zagreba, a ove godine dobili smo 25 prijava što je zaista odlično. Jedan od glavnih kriterija da se nominiraju volonteri je da imaju minimalno 80 volonterskih sati, objašnjava Dunja Hafner, koordinatorica promotivnih aktivnosti u Volonterskom centru Zagreb.

Preko 3200 građana glasalo je za svog favorita, a titula volontera godine i dobitnika Volonterskog Oskara za 2021. godinu, pripala je Davidu Lonjaku, volonteru DVD Kašina.

- Odazvao sam se manje-više na sve intervencije koje je DVD imao, bio sam i u Petrinji i po Zagrebu poslije potresa, kaže David koji u pauzama između učenja za fakultet uspije naći vremena za pomaganje drugima.

Dodaje kako se nada da će njegova priča potaknuti i druge na neki oblik volontiranja. 

Osim Davida u finale su odlukom povjerenstva ušli i Goranka Perc iz udruge "Nismo same" i Patrik Radotić iz udruge "Mali zmaj", a Ivka Pogorelčnik, članica Katoličke udruge "Kap dobrote", osvojila je nagradu za životno djelo Volonterskog centra Zagreb.

- Do kraja je zaista bilo gusto tko će od njih pobijediti, ali mi smatramo za svih četvero, a i ostalih 19 prijavljenih, da su zaista pobjednici, kaže Dunja.

U Hrvatskoj postoji e-platforma za volontiranje "Volonteka" – volonterska burza, koja spaja organizatore volontiranja i volontere.

- To je super platforma, jer ako poželite volontirati, uvijek možete vidjeti na području Zagreba što se sve trenutno nudi. Napravite svoj profil, označite područja koja vas zanimaju, i kada izađe takav volonterski oglas dobijete obavijest i možete se prijaviti, dodaje Dunja.

Kaže kako su potres i pandemija potaknuli građane da više volontiraju.

Prijave i organizacija nove sezone Volonterskog Oskara kreću u listopadu sljedeće godine, a sama manifestacija ponovno će se održati u prosincu povodom Međunarodnog dana volontiranja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!