Upoznajte Doru Maček - perspektivnu mladu krojačicu i dizajnericu

08:51 / 13.04.2022.

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/I.Z./HRT

Dora Maček

Dora Maček

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dora Maček perspektivna je krojačica i dizajnerica čije romantične kreacije ostavljaju bez daha. Za ovu mladu djevojku moda nije davanje lažne, uljepšane slike. Moda treba naglasiti našu unutarnju ljepotu i ne odvraćati pozornost s naše osobnosti na naše tijelo. 

Dora obožava modu

Bezbroj tkanina različitih boja i materijala. Konci, šivaći stroj, i mnoštvo crteža. Dora Maček najbolje se osjeća u svojoj kreativnoj oazi, malom studiju u središtu Zagreba. Ovdje stvara lepršave kreacije.

Mlada i ambiciozna, Dora obožava modu, a ljubav prema šivanju i krojenju razvila je prije četiri godine.

- Samo jedan dan sam se probudila i razmišljala kako bi bilo fora nešto sašiti, suziti, čak i neku haljinu si sama napraviti. I tako sam upisala i poseban program na kojem sam učila sve o krojevima, krojiti po mjeri, izrađivati odjeću po mjeri i to mi je stvarno otvorilo velike mogućnosti i veliku slobodu da bilo koju haljinu, koliko god je zahtjevna mogu sama napraviti, kazala je krojačica i dizajnerica Dora Maček.

Šivanje se uči cijeli život

Šivanje je vještina koja se uči cijeli život, ali mlada dizajnerica uživa u otkrivanju novih tehnika i stvaranju modnih kreacija.

- Jednu stvar možeš napraviti na pet različitih načina. Nije sad kao - naučila sam ovaj level. Stalno nešto učiš, dođu neke nove tehnike, vidiš tebi nešto možda paše ili ne, a što se tiče nekih osnova, mislim da mi je trebalo oko par mjeseci baš intenzivnog rada, dodala je Dora.

Najviše voli šivati haljine. A nerijetko prekroji i pokoju maminu suknji kojoj udahne novi sjaj. Dorine kreacije su romantične, poletne, ženstvene, jednostavne, ali elegantne, baš kao i ona.

- I dizajniram i prekrojavam, ali moj dizajn nije, hajdemo reći, tipičan, standardan, već ja imam sliku u glavi i onda dok krojim, mijenjam krojeve dok ne dođem do te neke slike. Znači, manje crtanja, više neke modelacije po krojevima, vidjeti je li nešto dobro ili ne i tako slažem dizajn, naglasila je. 

"Vrijeme ne postoji"

Dora otkriva kako je najveća zabluda da je potreban skup šivaći stroj.

- Za početak ti treba samo obična kućna mašina koja ima jedan šav i to je to. Ili na primjer jedan trik koji mislim da mi je promijenio, baš ono kako šivam i kako krojim, je da umjesto krojačke krede se koristi piši briši kemijska. Znači, ona kemijska koja ima iznad da se može brisati, poručila je Dora.

Kad voliš ono što radiš, vrijeme ne postoji, ističe.

- Znam ovaj tjedan moram završiti haljinu, onda uzmem cijeli dan, 24 sata samo sam tu, krojim i šivam, a drugi dani su malo lakši kad ili samo snimam ili tražim ideje, tako da nema pravila, istaknula je krojačica i dizajnerica Maček.

Velika podrška najdražih 

Najveća podrška su joj obitelj i zaručnik Dominik.

- Mi inače radimo zajedno, tako da nije samo podrška već i pomoć. Tako smo spojili njegov talent za snimanje, montažu i takve stvari s mojim šivanjem i to sve dijelimo na našim društvenim mrežama, kazala je.

- Zapravo sam ja osoba iza kamere, dok je Dora osoba ispred kamere. I možda Dora ima neki svoj proces u glavi, ali onda sam ja taj koji prilagodi, usmjeri, ovo bi možda izgledalo bolje da snimimo ovako - daj mi se okreni, namještam svjetla. I kasnije naravno montaža i sve što treba, naglasio je Dominik Karčić.

Dora i Dominik vole zajedno oživljavati kreacije iz Dorine mašte, a svojom iskrenošću i vedrim duhom osvojili su brojne pratitelje na društvenim mrežama.

Dora često u svojim objavama dijeli mudrosti i iskustva kojima nadahnjuje pratitelje. Veliku ulogu u životu pridaje i vjeri.

- Moj svakodnevni život okreće se oko toga, pogled na svijet, stav o puno stvari i nekako mi ono pomaže da znam, ako dok kojim ili šivam, mi nešto ne ide, doživim živčane slomove, ali s druge strane znam ok, smiri se, sve će na kraju biti dobro, dodala je Dora.

A Dorini planovi za budućnost? Raditi ono što voli - šivati, krojiti, dizajnirati i otvoriti nešto svoje.

Jedva čekamo vidjeti što će sve proizaći iz radionice ove mlade dizajnerice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!