Đurđevački peski - ostaci jedine hrvatske pustinje

14.05.2021.

22:50

Autor: Sanja Kos Bojanić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Đurđevački peski

Đurđevački peski

Foto: HTV / HRT

Učenici četvrtog razreda đurđevačke osnovne škole i naša kamera prvi su obišli Posjetiteljski centar Đurđevački peski. Interaktivan i tehnološki najmoderniji centar uskoro će biti otvoren i za posjetitelje. Dio je to mozaika kojim se u Đurđevcu zaokružuje priča revitalizacije prirodne baštine jedinstvenog prirodnog fenomena.

Posjetiteljski centar

Posjetiteljski centar

Foto: HTV / HRT

Đurđevački peski su ostaci jedine hrvatske pustinje i geografsko-botanički rezervat. Jedinstven je to prirodni fenomen osebujna staništa s velikim brojem endemičnih vrsta, jedinstvene flore i faune, vidljivim oblicima pješčanih dina. Uz najmoderniju tehnologiju i u Posjetiteljskom centru upoznaju se Peski.

- Mamute i životinje koje su živjele u ledeno doba i u toplo doba, kaže Pavao.

- Ovdje sam vidio sve od zvjezdanog neba pa sve do pijeska, rekao je Petar.

- Najbolji je po tome što se može vidjeti putovanje kroz vrijeme i razno razne bakterije koje su živjele u prošlosti, ističe Ivan.

I baš kao u onim najmodernijima u svijetu, i u đurđevačkom su posjetiteljskom centru hologrami, vr naočale, a pokretom ruke prolazi se kroz tisućljeća.

- U ovom Centru možete putovati kroz vrijeme, možete ići daleko, blizu možete doći u mirkoskopske pore pijeska i možete shvatiti zašto i kako je nastao i razmisliti što on znači za vas, objašnjava autor postava u Posjetiteljskom centru Artur Šilić.

Što priroda znači za male i velike, stručnjake i neznalice upoznaje se u sedam tematskih prostorija, uz hostel, električne bicikle i poučne staze u koje je Europska unija uložila 16, a grad još 6 milijuna kuna.

- Koji je kruna turističke ponude grada Picoka gdje se na jedan ekstatični, mulitimedijalni, interaktivni i visoko tehnološki način interpretira zaista osebujan prirodni fenomen koji mi imamo, ističe Mario Fuček iz Turističke zajednice grada Đurđevca.

Bilo da je otkrivamo putem virtualne stvarnosti u Posjetiteljskom centru ili bosih nogu hodajući po Peskima, prirodna je baština naša neprocjenjiva vrijednost. Picoki su pronašli put da je na nov način predstave i očuvaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!