07:00 / 02.04.2021.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Upoznajte legendu i brojne priče iz Općine Ližnjan

Upoznajte legendu i brojne priče iz Općine Ližnjan

Upoznajte legendu i brojne priče iz Općine Ližnjan

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Koronavirus je utjecao na jačanje trenda provođenja vremena na otvorenom. Upravo takve mogućnosti nude prostrani krajolici Općine Ližnjan. S ciljem da s toplijim danima što više posjetitelja prošeta ovim dijelom Istre, tamošnja općina i turistička zajednica na pješačkim su stazama postavile nove informativne tabele.

Na uzvisini Monte Madonna nekoć je živio strašni zmaj. U strahu je držao stanovnike obližnjeg Šišana sve dok ga uz pomoć Bogorodice života nije lišio hrabri otac jedne šišanske djevojke koja je okrutnom zmaju trebala biti žrtvovana.

Ovu legendu kao i brojne druge priče iz Općine Ližnjan od sad mogu upoznati i svi šetači. I to kroz informativne tabele od kojih se najveći dio odnosi na povijesni period Austrougarske. Davne 1902. ovo je područje posjetio i sam car Franjo Josip.

- Kada su imali manevarske bitke u kojima su trebali vidjeti i dokučiti koliko je snažna vojska i da li se mogu obraniti od napada s mora, kaže Natali Palko Zirdum, direktorica TZ-a Ližnjan.

Ovdašnja tvrđava zato nosi ime čuvarice Kvarnera. U prostranstvima oko nje, posjetitelji mogu uživati u bezbrojnim puteljcima.

- Vidim da ljudi obožavaju doći tu, zato je na nama da im što više omogućimo uvjete da napravimo što više dodatnih biciklističkih i pješačkih staza i označimo informativnim mapama. Definitivno ćemo raditi i dalje na tome, rekao je Marko Ravnić, načelnik općine Ližnjan.

Pred nama je toplije vrijeme pa se boravak u prirodi čini kao pravi pogodak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!